Stoilković: Iz Skoplja 27. januara poruka o jedinstvu Srba

Srna
Stoilković: Iz Skoplja 27. januara poruka o jedinstvu Srba

BEOGRAD - U Skoplju će u petak, 27. januara, biti održana Svetosavska akademija - centralna proslava Svetog Save koji je nacionalni praznik Srba u Sjevernoj Makedoniji, najavio je predsjednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković.

On je izjavio Srni da će akademija biti održana pod blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, i to prvi put od 2007. godine, nakon rješenja međucrkvenog spora. Stoilković je rekao da su na akademiji prisustvo potvrdili visoki zvaničnici Srbije i Republike Srpske i da će to biti prilika da se još jednom ukaže da Sveti Sava danas ima apostolsku misiju da ujedini rasuto, prosvijetli zatamnjeno, uzdigne posrnulo i da pomiri posvađano.

"To je jedna iskonska poruka celokupnom srpskom narodu. Nama nije moguć opstanak ako ne pokazujemo puno jedinstvo i međusobnu solidarnost. Kada su ovakvi trenuci, kada su Srbija i Republika Srpska zajedno, kada smo izloženi neupitnim pritiscima međunarodne zajednice da se odreknemo sopstvenog identiteta, jedini odgovor na sve to mora biti apsolutno srpsko jedinstvo po svim pitanjima", rekao je Stoilković.

On je pojasnio da Srbi samo jedinstveni mogu da izađu u susret svim izazovima koji su pred njima.

"Samo jačanjem Srbije i Republike Srpske može da se poboljša položaj nas ovde u takozvanoj drugoj liniji srpskog sveta", rekao je Stoilković.

On je naveo da je broj Srba u Sjevernoj Makedoniji pao ispod dva odsto, ali da su oni i svetosavlje duboko ukorijenjeni u makedonsko društvo i dobro prihvaćeni od građana, iako je državna politika već decenijama – antisrpska. "Državna politika je već 30 godina antisrpska - tu nema dileme.

Trudimo se da opstanemo i sačuvamo ono što nas karakteriše. Jaka Srbija i Republika Srpska, to može da se odrazi poboljšanjem nas ovde u takozvanoj drugoj liniji srpskog sveta", rekao je Stoilković. Svetosavska akademija najavljena je za petak, 27. januar, u 19.00 časova u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju.

Akademiji će prisustvovati izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević. U izuzetno bogatom umjetničkom programu, koji je spoj tradicionalnog i modernog, nastupiće Vojni hor i orkestar Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički", operski pjevači Oliver Njego i Ljubica Vranješ, te igračke grupe "Una Saga Serbika".

U okviru obilježavanja nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji, Svetosavska akademija biće upriličena i u Kumanovu, a praznik će svečano biti obilježen i proslavama u Bitolju 28. januara i u Tetovu 4. februara, kao i školskim priredbama u školama koje pohađaju srpska djeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana