Stejt department: Sporazum o dokumentima važan korak ka normalizaciji odnosa

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Sjedinjene Američke Države /SAD/ podržavaju sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima između Beograda i Prištine i vide ga kao važan korak ka normalizaciji odnosa, poručeno je iz Stejt departmenta povodom dogovora koji su postigle dvije strane.

Naglašeno je da je postizanje rješenja dijalogom ključno za obje strane na putu ka evropskim integracijama.

Ukazano je da se u dijalogu, kojim posreduje EU, Srbija saglasila da ukine ulazno-izlazne dokumente za nosioce kosovskih isprava, dok se Priština saglasila da ne uvodi ulazno-izlazna dokumenta za građane sa ispravama Srbije.

"Na osnovu posvećenosti obje strane i napornog rada specijalnog izaslanika EU ohrabrujemo Srbiju i Kosovo da se više angažuju i u miru krenu naprijed", rečeno je u odgovoru Stejt departmenta "Glasu Amerike".

Dogovor Srbije i samoproglašenog Kosova o dokumentima postignut je u subotu, 27. avgusta.

Srbija je proteklih 10 godina izdavala ulazno-izlazni dokument za građane sa kosovskim ličnim kartama, na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Vlada u Prištini je donijela odluku da od 1. avgusta započne uvođenje iste procedure za državljane Srbije, ali odluka nije stupila na snagu na sjeveru Kosova gdje žive većinski Srbi jer su podignute barikade i odgođena je na mjesec dana.

Nastale tenzije dovele su do pojačanog angažovanja predstavnika EU i SAD. Srbija i samoproglašeno Kosovo još nisu postigli dogovor o registarskim tablicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana