Stefanović: Incko i Švarc-Šiling su odgovorni za trenutne probleme u BiH

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je potpuno nevjerovatan i bezobrazan način na koji su se Evropskoj komisiji i NATO-u obratili bivši visoki predstavnici u BiH Kristijan Švarc-Šilinig i Valentin Incko, jer su upravo oni odgovorni za najveći broj problema koji se trenutno dešava u BiH.

"Oni su ti koji su svojim lošim potezima čak podsticali stvaranja problema, a uopšte nisu radili na njihovom prevazilaženju", naveo je Stefanović, povodom zahtjeva Švarc Šilinga i Incka Evropskoj komisiji i NATO-u da se Srbiji oduzme status kandidata i pošalju NATO trupe "na Brčko-koridor" i granicu BiH sa Srbijom. Stefanović ističe da je sramota što se ljudi, koji su se nekada nalazili na visokim, odgovornim i dobro plaćenim funkcijama, umjesto da su se tada bavili svojim poslom u BiH i gradili mir, a ne tenzije, danas na ovakav način ophode prema Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

On navodi da je BiH u Vučiću imala i da ima i danas partnera i pouzdanog komšiju i nekoga ko želi dobro i svojoj i njihovoj zemlji i ko želi samo mir, stabilnost i bezbjednost za sve. Stefanović ističe da Srbija, nijednog trenutka, iako ekonomski najjača zemlja u regionu, nije pokušavala na bilo koji način da ospori teritorijalni integritet BiH.

"Potpuno suprotno, pokušavala je da investicijama u oba entiteta pomogne i školstvo, zdravstvo, privredu i ukupni razvoj", naveo je Stefanović, koji je i ministar odbrane Srbije. On je podsjetio da je Vučić poslao ogroman broj puta veoma jasne poruke da je Srbija prijatelj BiH i da bez obzira i na svoje bliske veze sa Republikom Srpskom i bratskim srpskim narodom, koji tamo živi, ni na koji način ne želi da ugrozi BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Već joj, naprotiv, pružamo punu podršku i u njenom napredovanja ka EU, gde smatramo da joj je mesto, ali i u njenom daljem ekonomskom jačanju", istakao je Stefanović. On ukazuje da su Srbija i njen predsjednik u posljednjih deset godina svijetao primjer, ne samo u regionu, već i mnogo šire, kako se postupa odgovorno i državnički, čak i kada su izloženi svakodnevnim provokacijama i napadima, pa i pokušaju ugrožavanja života kakav je doživio Vučić prilikom posjete Srebrenici.

Stefanović je dodao da je Vučić primjer kako se odgovorno postupa, ni na koji način ne ulazeći u unutrašnja pitanja svojih komšija i potpuno podržavajući njihov napredak kako bi cijeli region bio stabilan i miran. Što se tiče ponašanja drugih, Stefanović navodi da niko ne može da ga ubijedi da Incko, Švarc-Šiling ne vide provokacije koje vrlo često dolaze iz Sarajeva i sve otrovne strelice odapete prema Srbiji.

On je dodao da se to dešavalo, pa čak i u trenutku kada je Srbija pružala humanitarnu pomoć u vidu besplatnih vakcina protiv kovida kada ih nigde u svijetu nije bilo, i pokušaj linča Vučića u Srebrenici, za koji niko nije odgovarao već godinama. "Ali očigledno da za pojedine Srbija zauvek mora da bude označena kao neki negativni zli igrač koji ugrožava Balkan", naveo je Stefanović.

Međutim, ističe on, realnost je da je Srbija faktor stabilnosti, za šta je dobila potvrde od brojnih međunarodnih subjekata i, štaviše, nerijetko se dešava da od Srbije i od njenog predsjednika traži da svojim djelovanjem pomognu stabilizaciju BiH. On je naveo da Srbija i Vučić ostaju posvećeni putu mira i putu ekonomskog jačanja, te da želi da čitav region Zapadnog Balkana u najskorijoj budućnosti bude dio EU i da kroz proces evropskih integracija ojača, dobije bolje i kvalitetnije institucije i pruži bolji život svom stanovništvu.

Bivši visoki predstavnici Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko u pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli Fon den Lajen i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu traže od Evropske komisije da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU. Incko i Švarc-Šiling traže slanje NATO trupa "na Brčko-koridor" i granicu BiH sa Srbijom, te ocjenjuju da bi Srbiju, koja odbija da uvede sankcije Rusiji, trebalo isključiti iz kandidature za članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana