Starović: Vučić argumentima ukazao na na dvostruke aršine Haga

Tanjug
Starović: Vučić argumentima ukazao na na dvostruke aršine Haga

BEOGRAD - Obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a bilo je izbalansirano jer nije ostavilo prostora za bilo kakva tumačenja da Srbija opravdava zločine na bilo koji način, ali je s druge strane ukazao na svu nekonzistentnost i na dvostruke aršine koje, Haški tribinal ranije, a sada Rezidualni mehanizam, primjenjuje, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović. `

Starović za Tanjug kaže da o objektivnosti rada Mehanizma u Hagu govori i činjenica da je do sednice SB UN došlo istog dana nakon izricanja drugostepene presude Ratku Mladiću.

„Taj podatak govori puno i o objektovnosti rada Rezidualnog mehanizma jer kao da su već svi bili ubeđeni i znali unapred kakva će presuda biti", naglasio je.

S druge strane, kako kaže Starović, Vučić je neoborivim argumentima ukazao na sve probleme u radu te sudske instance govoreći na primjer o tome da su pripadnici najvišeg vojnog i državnog rukovodstva Srbije osuđeni na 1.138 godina robije pred Haškim tribunalom.

Podsjeća i da s druge strane niko od pripadnika bošnjačkog, hrvatskog državnog rukovodstva, pa ni kosovski Albanaca nije dobio osuđujuću presudu.

Ističe i da je Srbija shodno svojim zakonima ispunila sve svoje obaveze u saradnji sa Haškom tribunalom i sada Mehanizmom i podsjeća da je sarađivala i kada se govori o optuženicima koji su predati ili su se sami predali.

„Uprkos tome iz Tužilaštva stižu poruke dve i po decenije kasnije da je Srbija nekooperativna, da se zahteva nekakvo kažnjavanje Srbije i da se nama ne dozvoljava ono što se dozvoljava drugim državama u regionu, a to je da osuđenici zatvorske kazne služe u Srbiji, odnosno da se određeni procesi odvijaju među domaćim sudovima", kaže Starović.

Ocjenjuje kao vrhunac licemerja to što se sada od Srbije zahtijeva da izruči dvoje članova SRS iako je to protivno i zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom i odlukama nadležnih sudskih instanci u Srbiji.

„Isti oni koji insistiraju na poštovanju vladavine prava od nas zahtevaju da drastično kršimo naš pravni poredak", primjećuje.

Kaže da je Srbija spremna da sprovede na adekvatan sudski proces za Vjericu Radetu i Petra Jojića unutar Srbije, kao i da naš zakon ne predviđa mogućnost da se isporučuju Haškom tribunalu ljudi koji nisu optuženi za ratne zločine, a Jojić i Radeta to svakako nisu.

Na pitanje da prokomentariše kritike upućene Srbiji da ne sarađuje sa Mehanizmom, Starović kaže da je naša zemlja za dve i po decenije pokazala da ispunjava sve svoje međunarodne obaveze, da ispunjava svoje obaveze u saradnji sa Hagom i da su te kritike apsolutne neprincipijelne i za nas neprihvatljive.

„Sasvim je sigurno da Srbija neće kršiti osnovne postulate sopstvenog pravnog poretka kako bi udovoljila njihovim zahtevima", ističe Starović.

Prema njegovim riječima, zahtijevi za isporučenje dvoje radikala, činjenica da se osuđenici srpske nacionalnosti šalju u najgore kazamate u Velikoj Britaniji i drugim država i da se neomogućava procesuiranje pred domaćim sudovima i uskraćivanje mogućnosti da osuđenici budu pušteni na uslovni otpust nakon odslužene dve trećine kazne, govore o tome da Mehanizam smatra da je postao sam sebi svrha.

Starović ukazuje i na to da je činjenica da je Vučiću dopušteno da mimo uobičanijenih procedura se uključi u sjednicu putem video linka i kao jedini predsjednik države održi svoje izlaganje, čak dva govora tokom sjednice, zaista govori o tome koliko je porastao i kredibilitet i autoritet Srbije unutar međunarodne arene.

Navodi i da smo sinoć mogli svi da se uvjerimo da ovoga puta Srbija nije ostala sama u svojim stavovima.

Komentarišući drugo izlaganje Vučića, odnosno predsjednikov odgovor na izlaganja iz BiH i Hrvatske, Starović kaže da je Vučić s pravom ukazao na činjenicu da predstavnik BiH nije imao mandat i odobrenje od Predsedništva BiH i da je skandalozno to što mu je omogućeno da se u svoje lično ime obraća pred UN.

Kada je riječ o sadržini istupanja predstavnika Hrvatske, Starović ocjenjuje kao apsolutno skandaloznu i dodaje da je neprihvatljivo govoriti o Srbiji 2021. godine kao o nekakvom đavolu ili satani.

„U svakom slučaju to mnogo više govori o onima koji takve optužbe i klevete izriču. Predsednik je na to reagovao na adekvatan i pravi način ukazavši da ako bismo govorili o đavolima moramo se prisetiti i Jasenovca i logora za decu, jedinih koji su postojali u Evropi u 20. veku", kazao je Starović.

Dodaje da je predsjednik ukazao i na to da mi u Srbiji želimo da gledamo u budućnost i želimo najbolju moguću saradnju sa svojim susjedima i da naš osnovni plan kada govorimo o neposrednoj budućnosti regiona predstavlja intenziviranje ekonomske saradnje kroz projekte mini Šengena.

Ukazuje na to da građani Srbije mogu da budu ponosni na nastup predsjednika Vučića i dodaje da srpski narod i juče i danas i ubuduće može da hoda uzdignute glave.

Na pitanje da prokomentariše uredbu predsjednika SAD Džo Bajden o proširenju opsega sankcija pojedincima i organizacijama sa Zapadnog Balkana, Starović kaže da po onome što je do sada analizirano, može se vidjeti da je proširen obuhvat potencijalnih meta, odnosno pojedinaca koji bi mogli biti meta te uredbe.

Za Srbiju je značajno, smatra Starović, što se na meti tih personalizovanih sankcija mogu naći pojedinci koji su odgovorni za korupciju, kriminal, nepoštovanje međunarodnih obaveza, nepoštovanje teritorijalnog integriteta, različitih sporazuma od 2000. godine, ali se spominje i Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244 SB UN.

„Mi želimo da verujemo u to da će američka administracija biti dosledna u primeni ove uredbe te da će biti sklona tome da kazni one koji ugrožavaju teritorijalni integritet Srbije nepoštujući Rezoluciju 1244 ili pak one koji iz dana u dan nastoje da umanje ovlašćenje ili čak ukinu samu Republiku Srpsku koja je duboko utemeljena u Dejtonskom sporazumu", zaključio je Starović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana