Starović: Učešće pojedinih država u vježbi “Difender” kršenje rezolucije 1244

Srna
Starović: Učešće pojedinih država u vježbi “Difender” kršenje rezolucije 1244

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je da raspoređivanje snaga pojedinih država u okviru vježbe “Difender Jurop 2023” na Kosovu predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, prema kojoj je Kfor jedina vojna snaga koja može biti legalno raspoređena na prostoru Kosmeta.

”Ne samo da države koje učestvuju u delu vežbe koji se odvija na prostoru Kosmeta nisu tražile odobrenje od nadležnih organa Srbije, već nemamo ni informaciju o tome da je ishodovana neophodna saglasnost komandanta misije Kfor za njihov ulazak na prostor južne srpske pokrajine”, rekao je Starović za “Kosovo onlajn”.

On je dodao da je Srbija na sve to blagovremeno upozorila međunarode partnere, kanalima diplomatske komunikacije.

Starović je istakao da su SAD prilikom organizacije ovogodišnje, kao i prethodnih aktivnosti koje se realizuju u okviru kompleksa vježbi “Difender Jurop 23”, dostavljale poziv Ministarstvu odbrane Srbije za učešće pripadnika Vojske Srbije u vježbama.

On je podsjetio da je i dalje na snazi zaključak Vlade Srbije povodom situacije u Ukrajini od 27. februara 2022. godine, kojim je obustavljeno učešće na svim planskim i vježbovnim aktivnostima međunarodne saradnje, te u skladu sa tim, napominje da učešće na jednoj od vježbi iz kompleksa žDifender Jurope 23ž nije bilo ni razmatrano na nivou Ministarstva odbrane.

“Imajući u vidu da organizator vežbe planira učešće KBS-a čije postojanje predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244, kao i da je osnovni cilj vežbe jačanje saradnje partnerskih država NATO u sistemu kolektivne bezbednosti, Ministarstvo odbrane, poštujući i uvažavajući važeće međunarodno-pravne norme, Povelju UN i Rezoluciju 1244, i u skladu sa deklarisanom vojnom neutralnošću, nije saglasno sa učešćem Vojske Srbije na bilo kojem segmentu iz kompleksa vežbi žDifender Juropž”, zaključio je Starović.

Na Kosovu se od danas do 2. juna održava međunarodna vojna vježba “Difender Jurop 23”, na kojoj će, osim američkih i vojnika iz 25 zemalja članica NATO, učestvovati i pripadnici takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana