Starović: Nikad šefu države nije branjena posjeta koncentracionom logoru

Tanjug
Starović: Nikad šefu države nije branjena posjeta koncentracionom logoru

BEOGRAD - Odluka hrvatskih vlasti da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrane privatnu posjetu Jasenovcu je skandal koji se ne može povoljno odraziti na dalji razvoj odnosa između dvije zemlje, ocjenjuje državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović i ističe da se nikada u istoriji Evrope, nakon Drugog svjetskog rata, nije desilo da je nekom šefu države zabranjena posjeta lokaciji koncentracionog logora, bilo službeno ili privatno.

Starović je naveo da srpske vlasti još uvijek nisu dobile nikakvo suvislo objašnjenje za ovakav potez hrvatskih vlasti i dodao da obrazloženja iz hrvatske štampe, gdje se to povezuje sa godišnjicom obilježavanja zločinačke akcije „Oluja“, ne mogu biti prihvatljiva, budući da je prvi zahtjev za organizaciju službene posjete stigao u septembru prošle godine, 11 mjeseci uoči najavljenog obilježavanja te akcije u Kninu.

Dodao je da pravi razlozi leže u nečem drugom i da će to vrijeme pred nama pokazati, u nespremnosti hrvatskih vlasti i društva u cjelini da se na pravi način suoči sa činjenicama o strašnim zločinima koji su počinjeni nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

-Mislim da je za njih prilično neprijatna činjenica to što bi ih poseta predsednika Srbije, polaganje venaca i paljenje sveća na najvećem srpskom stratištu, na pravi način podsetilo na suštinu i karakter tih zločina -rekao je Starović za Tanjug.

On kaže da će Vlada Srbije u narednom periodu odlučivati o eventualnim kontramjerama, a na komentare hrvatskih zvaničnika da je jučerašnja reakcija Vučića bila „histerična“, Starović kaže da je reakcija predsjednika Srbije, naprotiv, bila krajnje odmjerena.

Ukazuje da treba imati u vidu činjenicu da je i u septembru prošle i u martu ove godine prihvaćena molba hrvatskih vlasti da se najavljene posjete Jasenovcu odlože, pa čak i ovaj put kada je, kaže, Vučiću bez ikakvog razloga zabranjeno da privatno poseti Jasenovac.

-Nikakva buka nije podignuta ovde, u Beogradu, niti je to učinio Vučić, već je histerija zapravo započeta napisima u hrvatskoj štampi u nedelju ujutru, i naravno da je bilo potrebno da se na takve brutalne laži i kampanju koja je pokrenuta od Zagreba na adekvatan način odgovori -  rekao je Starović.

Naveo je da je u noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije poslalo Zagrebu iznijet zahtjev da se u postojećim okolnostima, nakon „besmislene i nezakonite“ zabrane predsjedniku Srbije da privatno posjeti logor Jasenovac, Vučiću do 17. septembra omogući zvanično službena posjeta.

-Da li će do te posete doći ili ne, to u ovom momentu ne možemo znati jer ne zavisi od nas, ali zaista su skandalozne najave koje možemo videti u hrvatskoj štampi iz, kako oni kažu neslužbenih izvora, da će za eventualnu realizaciju te posete biti postavljeni nekakvi novi uslovi, te da do takve posete ne može doći pre jesenjih meseci - kaže Starović.

Naglasio je da je potezom hrvatskih vlasti narušeno osnovno ljudsko pravo slobode kretanje i dodao da je samo u prethodnih godinu zabilježeno više od 700 ulazaka na teritoriju Srbije osobno licima sa diplomatskim ili službenim pasošem Hrvatske.

Dodao je da da je to nešto što je sasvim normalno i uobičajeno i da svaka zabrana ove vrste sama po sebi predstavlja skandal, kao i to što ovim povodom nema adekvatne reakcije iz Evropske unije.

Naveo je da je Ministarstvo spoljnih poslova već uputilo oštar protest Međunarodnoj alijansi za sjećanje na Holokaust kao veoma uglednoj i važnoj međunarodnoj organizaciji koja se bavi njegovanjem kulture sjećanja na žrtve nacizma i fašizma iz perioda Drugog svjetskog rata, te dodao da su veoma brzo stigle adekvatne reakcije od strane Američkog muzeja Holokausta.

Istakao je da Srbija želi da odnose sa Hrvatskom usmjerava u pravcu budućnosti i zajedničkih izazova, koji potencijalno mogu spajati dvije zemlje, ali i poručio da ne želi da pređe preko ovakvog ponašanja zvaničnog Zagreba.

-Ne možemo i nećemo da pređemo preko velikog nepoštovanja koje je iskazano pre svega prema žrtvama srpskog, jevrejskog i romskog naroda koji je stradao u periodu Drugog svetskog rata u NDH i naravno da ćemo učiniti sve što je u skladu sa našim nadležnostima kako bismo domaću, ali pre svega međunarodnu javnost, upozorili na nedopustivost ovakvog ponašanja Hrvatske - zaključio je Starović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana