Stanovnicima Srbije od danas dostupan digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU pravilima

Tanjug
Stanovnicima Srbije od danas dostupan digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU pravilima

BEOGRAD - Digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU pravilima od danas je dostupan građanima Srbije, putem portala eUprave.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će tokom vikenda biti puštene dve mobilne aplikacije - za očitavanje QR koda i čuvanje podataka o sertifikatima.

-Popunjavaju se samo osnovni podaci koji se odnose na to koji je broj pasoa, gde je izdat i mejl gde želimo da nam stigne digitalni zeleni sertifikat. Saglasimo se da Institut za javno zdravlje obrađuje podatke i podnesemo zahtev - pojasnio je Jovanović za TV K1.

Kako je rekao, koliko doza vakcine je nako primio, onda će u tom mejlu doći toliki broj dokumenata.

-Ako se desi nešto novo, u smislu da se uradi neki novi test, ili ako se primi neka nova doza vakcine, onda će svi ti dokumenti doći putem mejla - dodao je Jovanović.

Pored toga što će olakšati putovanja, novi zeleni sertifikat, koji će priznavati i države EU, omogući će građanima da posjećuju sva ona mesta u EU za koje je potrebna kovid potvrda, što ranije nije bio slučaj.

Jovanović je naveo da se u digitalnom zelenom sertifikatu nalaze sve vakcine koje su dostupne u Srbiji, uključujući i „Moderninu“.

-Savetujemo građanima da ne nose ovaj papir samo za treću dozu, jer se različito tumače ti dokumenti u drugim zemljama, tako da je dobro da sve dokumente koji dobiju na mejl, nose sa sobom - poručio je Jovanović.

On je rekao i da je usluga dostupna i za strane državljane, te da će od danas državljani EU kada dolaze u Srbiju, moći svoj digitalni zeleni sertifikat da pokažu našim inspektorima.

-Neće imati nikakvih problema da uđu u Srbiju, da se kreću u zatvorenim prostorima. Mogu da čuvaju u PDF-u, mobilnoj aplikaciji koja će biti dostupna tokom vikenda, a mogu i da nose papir - rekao je Jovanović i dodao da će naredne nedjelje usluga biti dostupna i u poštama Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana