Stano: Pred Prištinom jasna obaveza da uspostavi ZSO

Tanjug
Foto: Arhiva

BRISEL- Portparol Visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Peter Stano izjavio je danas da Priština ima jasnu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

„Što se tiče Zajednice srpskih opština, postoji jasna obaveza za Kosovo da neodložno preduzme korake da se uspostavi ova zajednica. Ova zakonska obaveza i konstantni neuspjeh da primijeni ovu obavezu, znači da se ovim krši vladavina prava na Kosovu", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je naveo i da Evropska unija i dalje analizira odgovore koje je dobila od Beograda i Prištine povodom francusko-njemačkog predloga, ali u ovom trenutku, kako kaže portparol, "prioritet je smirenje tenzija na terenu".

"Posljednjih dana smo vidjeli veoma opasnu eskalaciju situacije i razvoj doađaja koji dovodi u opasnost godine rada i rezultata. Ovo može da ima posljedice ne samo na Srbiju i Kosovo nego i na cijeli region. Mi pozivamo obe strane na njihovu odgovornost da bi se našlo evropsko rješenje“, naglasio je Stano.

On je podsjetio da je u subotu uveče visoki predstavnik Josep Borel u saopštenju o aktuelnim događajima naveo koja su očekivanja Evropske unije, država članica od obje strane - i Beograda i Prištine.

Kako je istakao Stano, „sada zaista sve zavisi od obje strane, one treba da ispune sve svoje obaveze i zadatke koji proizlaze iz Briselskog dogovora“.

Portparol je naglaso da je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao za predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem tokom vikenda i da se njegovi napori odvijaju preko saradnje sa međunarodnim partnerima.

A to znači, kako je precizirao, da aktuelna situacija mora da se smiri, a obe strane „da se angažuju u dijalogu koji EU olakšava".

"To je jedini put za izlaz iz ovog zastoja i iz ove eskalacije i to je put koji vodi ka evropskoj perspektivi“, naveo je Stano.

On je podvukao da ne sme da se dozvoli nova tačka nestabilnosti na evropskom tlu, između Beograda i Prištine.

„Ako se eskalacija produži, niko neće moći da prevenira nesrećne incidente koji mogu da vode u nasilje. Lokalna događanja imaju regionalne posledice i to Evropa sebi ne može da dozvoli, Srbija i Kosovo to sebi ne mogu da dozvole i region to sebi ne može da dozvoli.

Zato šaljemo apel za odgovornost lidera u Srbiji i na Kosovu da spreče dalju eskalaciju i da naprave korake ka evropskom ponašanju i evropskim rješenjima“, izjavio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana