Šta poručuje Kremlj o situaciji na Balkanu

RT Balkan
Foto: www.globallookpress.com © Ulf Mauder/dpa

MOSKVA – Napeta situacija na Balkanu biće tema razgovora predsjednika Rusije Vladimira Putina i potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, otkrio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je podsjetio da je „Vulin, koji je više puta posjetio Rusku Federaciju, u ime (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića odgovoran u Vladi Srbije za razvoj bilateralnih odnosa“.

- Potpredsjednik Vlade Srbije će sa ruskim predsjednikom razgovarati o aktuelnim temama i o svemu što je u vezi sa situacijom na Balkanu, što je i dalje predmet naše duboke zabrinutosti, kazao je Peskov.

Podsjetimo, pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov ranije je najavio da će se predsjednik Rusije Vladimir Putin sastati danas sa potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF).

Ovaj najavljeni sastanak nije ostao bez reakcije EU, koja je juče reagovala. U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, Brisel je naveo da je EU Srbiji poručila da održavanje veza sa Rusijom „u vrijeme agresije na Ukrajinu“ nije kompatibilno sa vrijednostima Unije i procesom pridruživanja.

- Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, navodi se u odgovoru Brisela.

EEF će se održati od 3. do 6. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku, podsjetio je Ušakov.

Aleksandar Vulin je sredinom avgusta boravio u zvaničnoj posjeti Moskvi, gdje se sastao sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, prvim potpredsjednikom Vlade Ruske Federacije Denisom Manturovim, sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Sergejem Šojguom, kao i sa Putinovim pomoćnikom Ušakovim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana