Šta kaže Stejt department o protestima u Srbiji

GS
Šta kaže Stejt department o protestima u Srbiji

VAŠINGTON - Američki Stejt department saopštio je da je lažna svaka tvrdnja da se Sjedinjene Američke Države (SAD) miješaju u proteste u Srbiji ili da podržavaju protestne pokrete usmjerene protiv Vlade Srbije.

- Ne čudi nas što je Rusija, nasuprot tome, instrumentalizovala proteste da bi ostvarila svoju agendu u Srbiji, kao što to čini širom svijeta, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Podsjetimo, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da "analiza trenutne situacije u prijateljskoj Srbiji ukazuje na ponovne pokušaje pojedinih zlonamjernih sila da aktiviraju poznati destruktivni arsenal u cilju podrivanja unutrašnje političke situacije u ovoj zemlji."

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su ga ruske službe obavijestile da se spremaju masovni neredi u pokušaju državnog prevrata.

U Stejt departmentu u odgovoru za RSE ocijenili su da su miran protest i pravo građana da demonstriraju i slobodno govore važan dio demokratije.

Podsjećaju i na stav američkih zvaničnika da je "na srpskom narodu i njegovim izabranim liderima" izbor šta raditi dalje sa resursima litijuma.

- Vjerujemo da ovo Srbiji pruža izuzetnu priliku, pod uslovom da se poštuju ekološki standardi i najbolja svjetska praksa. To je odluka koju treba da donese Srbija, zaključuje Stejt department.

Da stav Vašingtona o protestima u Srbiji nije tako neutralan kao što Stejt department tvrdi u odgovoru za RSE, pokazao je pomoćnik državnog sekretara za energetiku američkog Stejt departmenta Džefri Pajat.

- Srpski litijumski projekat 'Jadar' prilika je da se doprinese zelenoj tranziciji i kod kuće i u inostranstvu. To bi osnažilo ekonomiju Srbije i učinilo je liderom u sektoru obnovljivih energija u Evropi, naveo je Pajat na Iksu.

U ovom oglašavanju Vašington nije propustio priliku da prokomentariše i potpredsjednika Vlade Aleksandra Vulina, navodeći da je stav SAD o Vulinu "dobro poznat."

- On je od jula 2023. pod američkim sankcijama, pored ostalog, zbog veza sa Kremljom, navodi se, piše RT Balkan.

 

Serbia’s Jadar lithium project is an opportunity to contribute to the green transition at home & abroad. It would grow 's economy & make it a leader in Europe’s RE sector. This can be done in a way that meets the highest env. standards & protects Serbia's natural resources.

— Assistant Secretary Geoffrey Pyatt (@AsstSecENR) August 13, 2024

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana