Srpskom pukovniku medalja ruskog Ministarstva odbrane

Srna
Srpskom pukovniku medalja ruskog Ministarstva odbrane

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane Rusije odlikovalo je u Moskvi izaslanika odbrane Srbije pukovnika Budimira Gajića Medaljom za značajan doprinos u razvoju međunarodne vojne saradnje.

Srpski pukovnik je prvi u istoriji koji je dobio ovo visoko priznanje, javio je “Sputnjik”.

Medalju je pukovniku Gajiću uručio zamjenik ruskog ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin na oproštajnom prijemu u Ambasadi Srbije u Moskvi, organizovanom povodom isteka mandata izaslanika odbrane Srbije.

General Fomin naglasio je da je pukovnik Gajić izuzetna ličnost, čovjek pun kvaliteta, odgovaran, predusretljiv, operativan u postavljanju zadataka i isti takav u njihovom rješavanju.

“I ambasadorski i vojni aparat po pravilu nije brojan, ali smo, ipak, riješili zadatke i ne samo zato što su Rusija i Srbija zemlje pobratimi, već nas objedinjuje mnogo toga - zajednička ratna istorija, prilično surova, zajednička kultura i još mnogo toga”, rekao je Fomin.

On je poželio srpskom izaslaniku odbrane uspjeh u daljoj vojnoj karijeri, jer, kako je naglasio, on to zaslužuje i izrazio je nadu da će rukovodstvo Srbije umjeti dostojno da ocijeni sve što je pukovnik Gajić u prethodnih pet godina učinio za jačanje rusko-srpske vojne saradnje.

Zamjenik ruskog ministra odbrane poželio je pukovniku Gajiću, njegovoj porodici i Srbiji dalji prosperitet i napredak.

Svečanost u Ambasadi Srbije u Moskvi je počela intoniranjem nacionalnih himni Srbije i Rusije, a obraćajući se prisutnima pukovnik Gajić je rekao da je za svakog oficira ogromna čast da bude vojni predstavnik svoje države u inostranstvu, ali da je neponovljivo iskustvo biti to u prijateljskoj i bratskoj zemlji.

“Jedan od osnovnih zadataka svakog vojnog izaslanika je jačanje bilateralne vojne saradnje sa zemljom prijema, a ja sam imao sreću da budem aktivni učesnik i svedok intenzivnog razvoja vojno-vojne i vojno-tehničke saradnje između Ruske Federacije i Srbije. Za to su, u prvom redu, zaslužni izuzetno dobri odnosi predsednika dve države, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, ali isto tako i poseban odnos koji ministar odbrane Sergej Šojgu i njegovi najbliži saradnici imaju prema Srbiji”, rekao je pukovnik Gajić.

On je predstavio i novog izaslanika odbrane Srbije pukovnika Sašu Momčilovića, koji je prethodne tri godine bio na dužnosti izaslanika odbrane u Bjelorusiji.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski istakao je u obraćanju da je pukovnik Gjić stvorio veliki krug prijatelja i poštovalaca Srbije i da je njegov mandat obilježen najuspješnijim vojnim odnosima Vojske Srbije i Vojske Ruske Federacije u posljednjih dvadesetak godina.

U ime vojno-diplomatskog kora govorio je izaslanik odbrane Francuske, brigadni general Ivan Martin, koji se obratio na srpskom jeziku i istakao da je pukovnik Gajić bio odličan predstavnik svoje zemlje i ambasador srpskog Ministarstva odbrane.

Osim izaslanika odbrane iz raznih zemalja, svečanom prijemu u Ambasadi Srbije prisustvovali su ambasadori BiH i Crne Gore Željko Samardžija i Milorad Šćepanović, Njegovo preosveštenstvo episkop moravički, nastojatelj Podvorja SPC u Moskvi vladika Antonije, predstavnici ruskog Ministarstva odbrane, Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, Generalnog sekretarijata ODKB, preduzeća ruske namjenske industrije, srpski privrednici u Moskvi i drugi gosti.

Izaslanstvo odbrane Srbije u Moskvi jedino je u čijem sastavu se nalaze tri oficira - izaslanik i dva pomoćnika, a po prvi put, s obzirom na to da je u toku primopredaja dužnosti, izaslanstvo broji četiri pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana