Srpsko stanovništvo na Kosmetu najugroženije u regionu

Srna
Srpsko stanovništvo na Kosmetu najugroženije u regionu

MOSKVA - Zamjenik stalnog predstavnika Rusije u OEBS-u Maksim Bujakevič rekao je da zabrinjava činjenica da je srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiju najugroženije u regionu u pogledu fizičke i bezbjednosti imovine, te pozvao Misiju OEBS-a da ovo pitanje drži stalno u fokusu.

Bujakevič je ukazao da se Misija OEBS-a na Kosovu i Metohiji suočava sa mnogo izazova, s obzirom da situacija na terenu često eskalira.

"S tim u vezi, ističemo značaj aktivnosti Misije OEBS-a u oblastima zaštite prava manjina, uključujući i oblast obrazovanja, očuvanje /uglavnom srpskog/ kulturnog i duhovnog nasljeđa, kao i vladavinu prava", rekao je Bujakevič.

On je poručio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, u dubokom zastoju zbog stalnih provokacija prištinskih vlasti.

Bujakevič je ukazao da potragu za održivim rješenjem treba voditi u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbednosti UN.

"Rješenje mora biti prihvatljivo za Beograd i srpski narod, a mora dobiti i saglasnost Savjeta bezbjednosti UN", naveo je Bujakevič.

On je naveo da situacija sve više zalazi u ćorsokak usljed kontinuiranih provokacija Prištine, prenosi "Kosovo onlajn".

"Reč je, posebno, o upadima policije kosovskih Albanaca u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, usljed kojih su zatvorene razne srpske institucije, uključujući i sve pošte", naveo je Bujakevič.

On je ukazao da je reakcija aktera pozvanih da utiču na pregovarački proces svaki put varirala od izraza "zabrinutosti i razočaranja" do "duboke zabrinutosti i snažnog razočaranja" u vezi sa "jednostranim i nekoordinisanim koracima Kurtija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana