Srpski sudovi konačno rekli "stop" hrvatskoj otimačini

Srna
Srpski sudovi konačno rekli "stop" hrvatskoj otimačini

BEOGRAD - Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je da se ne može priznati odluka hrvatskog suda kojom je nekadašnjoj Jugobanci oteta imovina u Hrvatskoj, čime je Beograd konačno pokazao "crveno svjetlo" hrvatskom pravosuđu i otimačini imovine srpskih preduzeća, piše danas "Politika".

Sud u Beogradu donio je konačnu odluku da odbija da prizna presudu kojom je Privredna banka Zagreb tražila isplatu troškova postupka koji je Jugobanka vodila pred Trgovinskim sudom u Zagrebu zbog otete imovine.

List ocjenjuje da je ovo i poruka da ni druge slične presude hrvatskog pravosuđa neće biti priznate.

Ta odluka znači da će biti spriječeno da budžet Srbije bude oštećen za dva miliona evra, i to samo u sporovima koje je u Hrvatskoj vodila Jugobanka, čiji su stečajni povjerioci uglavnom korisnici budžeta.

U obrazloženju odluke, Privredni apelacioni sud je naveo da je jedan od razloga i nepostojanje reciprociteta u pogledu priznanja sudskih odluka između Srbije i Hrvatske.

Privredna banka Zagreb je u ovom predmetu tražila sprovođenje presude zagrebačkog Trgovinskog suda, kojom bi se od Jugobanke na ime parničnih postupaka naplatilo oko 82.000 evra, ali uz uslov da se prizna sudska odluka.

Sud u Zagrebu odbio je tužbu Jugobanke da joj Privredna banka Zagreb isplati 33 miliona evra sa zateznom kamatom na ime naknade štete zbog konfiskovanja imovine.

"Politika" napominje da zagrebački sud ne samo da je odbio ovaj zahtjev Jugobanke, nego je i dao legitimitet ovom pravnom nasilju, koje se decenijama sprovodi u Hrvatskoj, a uz to je tražio da opljačkana Jugobanka plati i troškove sudskog postupka.

Imovina filijale Jugobanke u Rijeci bila je prisvojena i uzurpirana, suprotno Sporazumu o sukcesiji između Srbije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana