Srpski "migovi" za Ukrajinu: Nepostojeći avioni za nepostojeće pilote

RT Balkan
Srpski "migovi" za Ukrajinu: Nepostojeći avioni za nepostojeće pilote

BEPGRAD - Potpisivanje sporazuma o nabavci 12 višenamjenskih borbenih aviona "rafal" između Srbije i Francuske izazvalo je niz reakcija u domaćoj i stranoj javnosti i medijima.

Pored niza komentara različitih stručnjaka o karakteristikama ovih aviona, njihovoj potencijalnoj upotrebi, cijeni i drugim stavkama vezanim za ugovor, u zapadnim medijima je najjače odjeknula informacija da u dokumentu postoji klauzula o transferu srpskih aviona MiG-29 Francuskoj i njihovoj kasnijoj isporuci Ukrajini.

Ovu sumanutu informaciju, koja se najprije pojavila na pojedinim Telegram kanalima, mnogi zapadni mediji su dočekali s oduševljenjem i prenijeli je, uprkos tome što je riječ o potpuno izmišljenoj tvrdnji, čiju je vjerodostojnost lako provjeriti.

U međuvremenu se "upecao" i list "Nešenel interest", koji je u tekstu "Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dobija flotu lovaca F-16 i MiG-29 za borbu protiv Rusije" ("Ukraine's Air Force Is Getting a 'Fleet' of F-16s and MiG-29 Fighters to Battle Russia") naveo da "ukrajinsko vazduhoplovstvo živi najbolje dane nakon što je dobilo avione F-16".

Američki list dodaje da, uprkos gubitku jednog američkog aviona, Kijev očekuje dodatne isporuke F-16, kao i da postoji "velika vjerovatnoća da će dobiti desetine borbenih aviona druge vrste i to od zemlje od koje se to nije očekivalo".

"Od Srbije do Ukrajine preko Francuske"

- Kijev će vjerovatno dobiti do 36 borbenih aviona MiG-29 u narednim mjesecima, piše "Nešenel interest" i dodaje da je Srbija s Francuskom potpisala ugovor o nabavci 12 aviona "rafal" u verziji F3R, kao i da se u ugovoru navodi da će ova "balkanska država" isporučiti 36 ruskih MiG-29 Francuskoj do kraja godine.

- Velika je vjerovatnoća da će Francuska onda te avione isporučiti Ukrajini, nastavlja američki list, ponavljajući neprovjerenu i netačnu informaciju. Na kraju dodaje da će se Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine suočiti s neočekivanim problemom – imaće više aviona nego pilota.

Da je autoru teksta bar malo stalo do tačnog informisanja, najprije bi provjerio sa koliko aviona MiG-29 Srbija zapravo raspolaže, odnosno da naša vojska u operativnoj upotrebi ima 14, a ne 36 letjelica ove vrste.

Kamo sreće da ih imamo toliko, a i kad bismo ih imali, sigurno ih ne bismo donirali za tri puta manji broj aviona, pogotovo ne da bi oni nakon toga završili u rukama Kijeva. Da do nikakve predaje srpskih "migova" neće doći, potvrdili su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić, kao i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Stoga, ukrajinska komanda može "mirno da spava", jer im neće biti potreban dodatni broj pilota, pošto se Beograd neće odreći svojih 14 (36?) "migova".

Istovremeno, upravljanje preostalim fantomskim "migovima" iz Srbije mogu prepustiti isto toliko fantomskim pilotima, kao što je "Duh Kijeva" – mitski letač ukrajinske vojske koji je, prema legendi, za jednu noć, 24. februara 2022. godine, oborio čak šest ruskih aviona iznad ukrajinske prijestonice.

Nije samo broj aviona sporan, već i dio oko toga koju verziju "rafala" Srbija nabavlja. Kao što je već poznato, Vojska Srbije će dobiti najsavremeniju verziju F4, a ne F3R, kako je navedeno.

Vrijedi podsjetiti i da je od 14 "migova" Vojska Srbije četiri naslijedila od Vojske Jugoslavije, šest je Ruska Federacija donirala Srbiji 2017. godine, dok je preostala četiri donirala Bjelorusija 2021. godine. NATO je tokom agresije 1999. godine uništio ukupno 11 letjelica ove vrste, piše RT Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana