Srpski intelektualci traže vraćanje spomen-ploče na njeno mjesto

Srna
Foto: Kosovo Onlajn

BEOGRAD - Grupa intelektualaca sa Kosova i Metohije pokrenula je peticiju da spomenik palim srpskim borcima bude vraćen na centralno mjesto u spomen-parku na pravoslavnom groblju u Prištini odakle je izmješten, te da se ambasade Francuske i Njemačke, koje su inicirale premještanje, za to izvine.

”Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918. na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin”, navodi se u obrazloženju peticije.

Na inicijativu francuske i njemačke ambasade u Prištini, spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912– 18”, izmještena je sa bočne strane parka nad kojim se vije zastava Francuske.

Umjesto nje postavljena je mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”.

Ovim povodom su se oglasile i francuska i njemačka ambasada u Prištini, navodeći da je spomenik srpskim borcima “samo pomjeren nekoliko metara i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana