Srpske institucije na sjeveru KiM i dalje pod blokadom

Srna
Srpske institucije na sjeveru KiM i dalje pod blokadom

KOSOVSKA MITROVICA - Policija samoproglašenog Kosova i dalje je ispred srpskih institucija na sjeveru Kosmeta, a prisustvo Kfora pojačano je na mostu na Ibru koji razdvaja južnu od sjeverne Kosovske Mitrovice u kojoj su Srbi većinsko stanovništvo.

Naoružani specijalci policije samoproglašenog Kosova upali su u petak, 30. avgusta, u četiri srpske opštine na Kosmetu i u niz ustanova države Srbije u južnoj srpskoj pokrajini.

Srpska lista je zatražila od međunarodne zajednice hitno reagovanje i konkretnu zaštitu.

Unmik je poručio da akcije policije na sjeveru pokrajine utiču na bezbjednost, stabilnost i mir, dok je NATO saopštio da je veoma razočaran akcijama na sjeveru Kosova i Metohije koje nisu koordinisane sa Kforom.

Državni vrh Srbije upozorio je da je na djelu pokušaj da se isprovocira reakcija Beograda i da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti želi rat.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom niza bilateralnih sastanaka u Pragu, između ostalog, i sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica, ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana