Srpska prestonica proslavlja Spasovdan FOTO

Tanjug
Srpska prestonica proslavlja Spasovdan
Foto: Tanjug | Srpska prestonica proslavlja Spasovdan

BEOGRAD - Litija povodom Spasovdana, slave srpske prestonice, krenula je u 18 časova iz ulice Kneza Miloša.

U koloni je više hiljada Beograđana, a predvode je patrijarh Porfirije sa sveštenstvom i domaćin slave, zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

U litiji učestvuju i 40 srpske djece sa Kosova i Metohije  i 30 iz Crne Gore sa kojima je patrijarh Porfirije juče razgovarao u Hramu Svetog Save.

Litija će iz Kneza Miloša skrenuti u Kralja Milana do Trga Slavije, gdje će zastati radi čitanja Jevanđelja sa kratkom molitvom, a potom će nastaviti Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Na platou ispred Hrama Svetog Save patrijarh srpski služiće Molitvu za mir i blagostanje, a zatim održati Spasovdansku besjedu.

U programu na platou učestvovaće i Hor Hrama Svetog Save.

Patrijarh Porfirije služio je jutros u Vaznesenjskoj crkvi liturgiju povodom Spasovdana, slave Grada Beograda, a prije litije održan je svečani prijemou Starom dvoru.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Narodne skupština Srbije Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavnici Grada Beograda, sprskih opština sa Kosova i Metohije, diplomatskog kora, ličnosti iz javnog života..., a prisutnima su se obratili patrijarh srpski Porfirije i Vesić.

Patrijarh je rekao da slaveći slavu svako projavljuje svoj pogled na svijet odnosno svoj sistem vrijednosti po kojima ustrojava svoj život.

-Grad Beograd vekovima oblikuje sebe verom u Boga i pre svega hrišćanskom, pravoslavnom verom, a to znači da je onda i život građana kroz razne epohe izgrađivan na tim vrednostima - rekao je patrijarh.

Podsjetio je da je ove godine organizovana litija pod nazivom „Beograd se moli za mir“.

-Litija u principu jeste molitva i ove godine molićemo se za mir. Iako se uvek molimo za mir u svetu, u naše dane naročito je to potrebno, a da je tako pokazuje činjenica da se o njemu inače mnogo govori - rekao je patrijarh.

Kako je rekao, ako bismo gledali istoriju ljudskog roda, moglo bi se konstatovati da je to u najmanju ruku koliko istorija napretka toliko i istorija nemira, ratovanja.

-Oslanjajući se samo na svoje sposobnosti, kapacitete, umeća i pamet nismo baš uvek uspevali da međusobno gradimo mir...živimo u paradoksu da se ni o čemu ne govori toliko kao o miru i malo ko govori o miru kao oni koji proizvode oruđa nemira, oni koji proizvode oružja. Šta više ne samo da ih proizvode nego od te proizvodnje i veoma dobro žive - rekao je patrijarh.

To je, naveo je, rezultat pokušaja čoveka i ljudskih zajednica da sami dođu do mira, a zapravo je, ukazuje, potrebna i molitva.

-Ono što ljudi ne mogu sami neophodno je da izmolimo od Boga, u najmanju ruku da se molimo Bogu da nam prosveti um, zagreje srce i vrati na ono što je fundamentalno, a u isto vreme i univerzlano, a to su principi vere , principi Jevanđelja - rekao je patrijarh.

Naveo je da ti principi za krajnji rezultat imaju ljubav ne samo kao naprosto emociju već ljubav kao smisao i temelj postojanja, ljubav koja podrazumieva uvijek drugoga.

-Čestitajući današnju slavu, u ime svih nas ovde sabranih, upućujem i sa ovog mesta molitvu Gospodu da da mir svetu, a naročito mir u Ukrajini, da pomogne svima koji su na bilo koji način akteri i učesnici proizvodenje nemira i rata u Ukrajini da razumeju ovi poruku praznika Vaznesenja Gospodnjeg, ali i poruku i istinu jevanđeljsku - rekao je patrijarh Porfirije.

Vesić je podsjetio da, od kako je Beograd 1403. godine u vrijeme despota Stefana Lazarevića postao srpska prestonica, u čast obnove i napretka slavi Vaznesenje gospodnje - Spasovdan.

Naveo je da je vaznesenje simbol Hristove pobjede kome je prethodilo vaskrsenje i dodao da su to dvije pobjede koje ne idu jedna bez druge.

-Uzdizanju mora da prethodi vaskrsenje. Pojedinac ili narod ili instucija ne mogu da se podignu ako prethodno nisu vaskrsli duhom. Osim verske poruke, vaznesenje ima simboličku i veoma važnu poruku o pobedi dobra nad zlom i o mogućnosti vaskrsenja i vaznesenja - rekao je Vesić.

Podsjetio je da je Beograd stradao mnogo puta i da se svaki put uzdizao i istakao da se „u tom uzdizanju vidi sila i snaga naše vere“, te da „zato danas razumemo zašto je despot Stefan Lazarević baš Spasovdan uzeo za slavu našeg grada“.

Naveo je da je za samo nekoliko decenija despot Stefan načinio od Srbije snažnu i bogatu zemlju, a od Beograda jednu od najsnažnijih evropskih tvrđava.

-Pripadamo narodu koji duže od osam vekova ima svoj ustav i svoje zakone. Živimo u gradu koji više od šest vekova slavi svoju slavu. Koliko naroda na ovom svetu može da se pohvali time? Zato kada pričamo o istoriji ne nasedajmo na lažne dileme ili lažne izbore koji se stavljaju pred nas, prošlost ili sadašnjost, na priče da imamo budućnost samo ako zaboravimo prošlost, svoju kulturu, tradiciju i svoju istoriju. Istoriju pamtimo, od nje učimo i takvi ponosno koračamo u budućnost - rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana