Srpska lista osvojila najviše opština na KiM

Tanjug
Srpska lista osvojila najviše opština na KiM

KOSOVSKA MITROVICA - Nakon još jednog osvojenog mandata u drugom krugu lokalnih izbora u Klokotu, Srpska lista imaće najveći broj gradonačelnika od svih stranaka na Kosovu i Metohiji.

U prvom krugu izbora Srpska lista je osvojila devet opština, što je u konačnom zbiru 10 mandata gradonačelnika, rezultat koji nema nijedna druga stranka na Kosovu, piše Kosovo onlajn.

Na drugom mjestu, prema preliminarnim rezultatima koje je objavio CIK, nalazi se Demokratska Partija Kosova sa ukupno devet osvojenih mandata, od čega četiri osvojena u prvom, a pet u drugom krugu.

Slijede Demokratski savez Kosova sa sedam, Alijansa za budućnost Kosova sa pet i Pokret Samoopredeljenje koje će imati gradonačelnike u četiri opštine na Kosovu.

Samooprjedeljenje izgubilo u osam opština, uključujući Prištinu

Kandidat Demokratskog saveza Kosova Perparim Rama pobjedio je u drugom krugu lokalnih izbora u Prištini, osvojivši 51,07 odsto glasova, dok je njegov rival iz pokreta Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija, Arben Vitija osvojio 48,93 odsto glasova, pokazuju rezultati Centralne izborne komisije u Prištini na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.

Kandidati Samoopredjeljenja izgubili su i u Đakovici, Kosovu Polju, Obliću, Kačaniku. Prizrenu, Orahovcu i Vitini, a pobjedili su u Kamenici i Gnjilanu, Podujevu i Štimlju.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku proglasio je večeras na konferenciji za novinare pobjedu Rame u trci za gradonačelnika Prišstine i dodao da je DSK pobjedio i u opštinama Istok, Kosovo Polje i Junik.

Rama je obećao da će biti gradonačelnik svih građana.

Samoopredjeljenje je izgubilo i u Đakovici gdje je, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova, kandidat Alijanse za budućnost Kosova Ardian Đini dobio 56,06 odsto glasova, a kandidat Samoopredjeljenja Mimoza Kusari Ljilja 43,96 odsto.

Burim Beriša iz Demokratskog saveza Kosova pobjedio je u Kosovu Polju svog protivkandidata iz redova Samooprejeljenja Envera Bajčinca. Beriši je, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prpalo 66,04 odsto, a Bačincu 33,96 odsto.

Samoopredjeljenje je izgubilo Obilić, gdje je njihov kandidat Halil Tači osvojio 38,59 odsto glasova, a kandidat Građanske inicijative za Obilić Džafer Gaši dobio je 38,59 odsto glasova, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.

U Kačaniku je, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, kandidat Samoopredjeljenja Jeton Raka dobio 46,80 odsto glasova, a kandidat Demokratske partije Kosova Besim Iljazi 53,20 odsto glasova.

U Prizrenu je Šaćir Totaj iz Demokratske partije Kosova osvojio 51,01 odsto glasova, a kandidat Samoopredjeljenja Mitahera Haskuka 48,99 odsto, pokazuju rezultati na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Samoopredjeljenje je izgubilo i u Orahovcu, gdje je njihov kandidat Visar Korenica dobio 34,68 odsto glasova, a Smajl Ljatifi iz Alijanse za budućnost Kosova 65,32 odsto.

U Vitini je kandidat Samoopredjeljenja Arsim Ademi osvojio 48,52 odsto glasova, a Sokol Haliti iz Demokratskog saveza Kosova 51,48 odsto.

S druge strane, u Kamenici je kandidat Samoopredjeljenja Kadri Rahimaj dobio 53,11 odsto glasova, a kandidat Socijaldemokratske partije Kosova Čandron Kastrati 46,89 odsto, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.

Samoopredjelljjenje je pobjedilo u Gnjilanu gdje je, prema 100 odsto glasova, njihov kandidat Aljban Hiseni dobio 51,13 odsto glasova, a Ljufti Haziri iz Demokratske lige Kosova dobio je 48,97 odsto glasova.

Kandidat Samoopredjeljenja Špejtim Bulići u Podujevu je dobio 51,84 odsto glasova, a kandidat Demokratskog saveza Kosova Ekrem Hiseni osvojio je 48,16 odsto glasova.

U Štimlju je kandidat Samooprjedeljenja Chemajl Aljiu osvojio 50,71 odsto glasova, a Naim Ismajlji iz Demokratske partije Kosova 49,29 odsto glasova.

Na KiM su u 7 sati otvorena birališta, glasalo se u 575 biračkih centara, na ukupno 1.638 biračkih mjesta, koja su bila otvorena do 19 sati.

Samoopredjeljenje je imalo kandidate u 12 opština, od ukupno 38 na KiM.

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota Vladan Bogdanović ubjedljivo je pobedio u drugom krugu lokalnih izbora u toj opšstini, osvojivši 1.021 glas.

Njegov protivkandidat iz Građanske inicijative "Srpska narodna sloga" Strahinja Spasić osvojio 830 glasova.

Srpska lista je, pobedom u Klokotu, ostvarila pobjedu u svih 10 opština sa srpskom većinom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana