Srpska Lista: Napad na "Niš ekspes" jedna od najvećih mrlja na obrazu međunarodne zajednice

Tanjug

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska lista (SL) podsjetila je danas međunarodnu zajednicu da ni 22 godine nakon napada na autobus "Niš ekspes" u selu Livadice kod Podujeva nisu kažnjeni počinioci tog zločina u kojem je stradalo 12 Srba, među kojima i dvogodišnji Danilo Cokić.

U saopštenju se ističe da je ovaj zločin je "jedna od najvećih mrlja na obrazu međunarodne zajednice", prije svega jer nije bila u stanju da zaštiti živote Srba koji su samo hteli da obiđu grobove svojih najmilijih, a drugi put "kada su volšebno oslobodili one za koje su postojali materijalni dokazi da su učestvovali u izvršenju ovog monstruoznog zločina, pa čak i obustavili dalju istragu ovog slučaja".

"Iako smo svesni zida ćutanja kada su u pitanju zločini nad Srbima, i danas pozivamo odgovorne da nastave istragu, pronađu i kazne odgovorne za ovaj, ali i za zločine u Starom Gracku, na reci Bistrici  kao i one koji su planirali i realizovali martovski pogrom 2004. godine", poručila je SL. 

U saopštenju se primjećuje da ni danas, kao ni godinama unazad, na obilježavanju stradanja srpskog naroda nema predstavnima međunarodne zajednice, niti ambasadora u Prištini, "koji su često prisutni na mestima stradanja drugih naroda". 

"Kao da su Srbi bili i ostali legitimna meta, da za srpske žrtve niko od njih ne mari. Naša obaveza je da nikada ne prestanemo da tražimo da se odgovorni kazne, da ne dozvolimo da srpske žrtve prekrije veo zaborava, i da ne damo zločincima da u tišini nastave kao da ništa nisu uradili", ističe SL.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana