Srpska Lista: Na djelu sistemsko oduzimanje slobode govora Srbima

Srna
Srpska Lista: Na djelu sistemsko oduzimanje slobode govora Srbima

PRIŠTINA - Gušenje slobode izražavanja i etnički motivisani napadi na novinare srpske redakcije kanala “RTK2”, te najava otkaza novinarki Aleksandri Dogandžić zbog korištenja termina “Kosovo i Metohija” je najnoviji pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji i slobodu govora koja im se sistematski oduzima, saopšteno je iz Srpske liste.

U saopštenju je navedeno da se novinarki srpskog kanala na teret stavlja da je prekršila pravila jer je u programu koristila termin “Kosovo i Metohija”.

“Podsećamo javnost da je čak i kosovskim ustavom koji su doneli u Prištini u članu 59.9. garantovano pravo građanima da koriste lokalne nazive, nazive ulica i drugih topografskih oznaka”, ističu iz Srpske liste.

Iz Srpske liste ukazuju da Albanci za oblast Metohije koriste termin “Dukađini” i, kako navode, očigledno u Prištini misle da Srbi nemaju pravo da koriste svoje toponime.

Da ironija bude veća, dodaju iz Srpske liste, na toj istoj “RTK” albanski novinari i urednici su emitovali veliki broj priloga prepunih šovinizma i etničke mržnje i za to nijedan novinar nije dobio otkaz.

“Poslednji primer je dovođenje u vezu zvona sa srpskih crkava i ruskih tajnih službi, što su osudile i međunarodna novinarska udruženja. Naravno, u pamćenju ostaje i skandalozno izveštavanje Radio-televizije Kosova koje su iz OEBS-a definisali kao neprimereno jer je doprinelo etničkim napadima i pogromu Srba 2004. godine, za šta niko nije snosio odgovornost”, podsjećaju iz Srpske liste.

Srpska lista najoštrije osuđuje gušenje prava srpskog naroda od lidera kosovskih institucija i zahtijeva najhitniju reakciju Kancelarije EU na Kosovu i Metohiji, ali i OEBS-a, UNMIK-a, ambasada Kvinte i svih novinarskih udruženja.

“Ujedno pozivamo i sve novinare RTK2 ali i ostalih srpskih redakcija i medija da podignu glas i o ovom kršenju ljudskih prava obaveste sve relevantne adrese”, poručili su iz Srpske liste.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana