Srbin uhapšen u Mađarskoj zbog navodnih zločina na Kosovu i Metohiji

Tanjug
Srbin uhapšen u Mađarskoj zbog navodnih zločina na Kosovu i Metohiji

BUDIMPEŠTA- Sud u Budimpešti izdao je privremeni nalog za izručenje državljanina Srbije koji je uhapšen u Mađarskoj po međunarodnoj potjernici pod sumnjom da je učestvovao u zločinima nad civilima na KiM 1999. godine, prenijela je mađarska agencija MTI.

On se tereti za navodni ratni zločin nad Albancima počinjen u naselju Kristal u Peći prije 23 godine, prenijeli su Indeksonlajn i drugi prištinski mediji pozivajući se na pojedine mađarske portale.

Na zahtjev prištinskog suda, šef UNMIK-a je, kako navodi MTI, raspisao međunarodnu potjernicu u septembru 2021. godine zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva a u vezi sa smrću 33 kosovskih Albanaca 1999. godine.

Optuženi je odbio izručenje, prenosi mađarska agencija uz napomenu da je maksimalna kazna koju može da dobije doživotni zatvor.

U saopštenju glavnog tužilaštva Budimpešte navodi se da će mađarski sud ispitati proces izručenja i da će tužilaštvo preko mađarskog Ministarstva pravde kontaktirati prištinske pravosudne organe, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana