Srbin poginuo na ratištu u Ukrajini

GS
Srbin poginuo na ratištu u Ukrajini

BEOGRAD – Strahinja Bjelica (30) iz Beograda poginuo je na ratištu u Ukrajini, gdje se kao dobrovoljac borio na strani ruskih snaga. Kako su potvrdili bliski prijatelji nastradalog Beograđanina, on je izgubio život 9. avgusta, a biće sahranjen u rodnom gradu.

Rat između Ukrajine i Rusije, podsjetimo, počeo je u februaru 2022. godine, a Bjelica je, prema riječima njegovih prijatelja, duže vrijeme bio na frontu.

Strahinja je bio ponosan što je dobrovoljno otišao u rat. Smatrao je da je njegov zadatak da služi za vjeru, krst i Pravoslavlje. Htio je da bude koristan, da bude od pomoći.

- Nažalost, prije malo više od mjesec dana njegovi roditelji su obaviješteni da je on tragično izgubio život. Znam da je poginuo u ratu, ali ne bih pričao o detaljima, isuviše je to bolna tema za sve koji su ga poznavali i voljeli, kaže jedan od prijatelja poginulog Beograđanina.

Kako navodi, ovaj dobrovoljac je časno poginuo za svoje ideale.

- Kada sam saznao da više nije među živima, bio sam pretužan. Nisam mogao da spavam, a nekako kada sam sagledao celokupnu situaciju, Strahinja je sigurno srećan tamo gore, jer je želio da sa ovog svijeta ode časno. Poginuo je s puškom u ruci, kaže neutješni prijatelj.

On dodaje da je porodici preminulog mladića izuzetno teško.

Porodica čekala da tijelo stigne u Srbiju

- Njegovi roditelji i najbliži su slomljeni! Bio je njihov ponos, životna inspiracija i nema riječi utjehe koje bi im se mogle uputiti u ovim trenucima, naglasio je sagovornik.

On ističe da su Strahinjini roditelji insistirali da se tijelo dopremi u Srbiju kako bi ga sahranili dostojanstveno.

- Procedura je trajala duže od mjesec dana. Transport i papirologija su tu bile ključne stvari, ali je tijelo sada konačno u Srbiji. Sahranićemo ga danas kako dolikuje, ispratićemo ga na vječni počinak kao heroja, jer je on to bio i zaslužio je takav oproštaj, kaže drugar poginulog.

Oglasili se otac i majka

- Neka ti je laka zemlja ratniče moj. Neka te anđeli čuvaju, kada nismo znali mi. Voli te tata, napisao je neutješni otac i podijelio fotografiju sina u vojnoj uniformi.

Takođe, od Bjelice su se brojnim čituljama oprostili njegovi najbliži.

- Sokole moj, sokole sivi bio si mi spreman stići i uteći i na strašnom mjestu postojati, za Pravoslavlje glavu dati. Neka te anđeli čuvaju, u carstvo nebesko uznesu gdje počivaju sveti Pravoslavni ratnici u vječni život. Sokole moj sivi, neka ti je vječna slava, čitulja je koju su potpisali njegovi roditelji.

Zaprijećene kazne do 10 godina zatvora za učešće u sukobima

Nakon što je otpočela invazija, u Beogradu je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost poslije koje je objavljen zaključak u 15 tačaka u kom se izražava stav Srbije povodom aktuelnog sukoba. Jedna od tih tačaka ticala se upravo učešća državljana Srbije u sukobu.

Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Republike Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od podstrekivanja i pomaganja pojednicima da učestvuju u sukobima na Istoku Evrope, nadležni državni organi će preduzeti sve mjere da spriječe učešće državljana Srbije, takozvanih dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope i sankcionisati sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz člana 386 a i 386 b Krivičnog zakonika navedeno je u tom zaključku.

Iako je učešće u ratu u stranoj državi krivično djelo od početka primjene Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine, sa zaprijećenim kaznama i do deset godina zatvora, podaci Ambasade Ukrajine iz decembra 2018. godine pokazuju da je više od 300 građana Srbije otišlo da se bori na proruskoj strani, javlja B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana