Srbija zabranila izvoz jestivog ulja i ograničila kupovinu goriva

Srna
Foto: arhiva

BEOGRAD- Vlada Srbije usvojila je izmijenjene uredbe, kojima je omogućeno točenje goriva na benzinskim pumpama do 60 litara u odgovarajuće posude, kao i da na listu proizvoda za koje se privremeno zabranjuje izvoz doda i rafinisano suncokretovo ulje.

Izmjenom uredbe o ograničenju visine cijena derivata nafte omogućeno je, prije svega, poljoprivrednicima koji kao sredstva za rad koriste poljoprivredne mašine da nastave nesmetano obavljanje poslova.

Tako se privrednim subjektima koji obavljaju |elatnost trgovine motornim i drugim gorivima omogućava da gorivo na bezinskim pumpama, osim u rezervoare svojih prevoznih sredstava, mogu točiti u posude za transport derivata nafte maksimalno do 60 litara. Važeća odluka, kao i njene izmjene donesene su s ciljem sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlada je usvojila je i izmijenjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se sirovo ulje od sjemena suncokreta ili šafranike izuzima od zabrane izvoza, imajući u vidu da se najčešće koristi u industriji boja i lakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana