Srbija uvela nove mjere za suzbijanje virusa korona

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Vlada Srbije donijela je nove mjere s ciljem suzbijanja širenja virusa korona uz napomenu da ne isključuje mogućnost donošenja i oštrijih mjera.

Građanima Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, koji ulaze u Srbiju iz država označenih kao žarišta epidemije virusa korona /Švajcarska, Španija, Austrija i Italija/, izriče se obavezna mjera samoizolacije u trajanju od 28 dana.

Svim građanima Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, a koji dolaze iz drugih zemalja izriče se obavezna mjera samoizolacije - izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Svako nepoštovanje mjera samoizolacije biće najstrože kažnjavano, u skladu sa važećim zakonima Srbije.

Srbija je zabranila izvoz svih lijekova u trajanju od 30 dana iz preventivnih razloga, kako bi domaće apoteke bile snabdjevene svim neophodnim sredstvima.

Takođe, ograničena je kupovina zaštitnih maski, što znači da jedna osoba ima mogućnost kupovine najviše 10 maski, 10 pari rukavica, dva pakovanja dezinfekcionih sredstava veće mililitraže ili pet pakovanja manje mililitraže.

Svi šalteri javnih institucija u Srbiji biće zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vrijeme vanrednog stanja.

Građani će biti blagovremeno obaviješteni o načinu regulisanja svojih prava i obaveza.

Iz Vlade ističu da je najvažnije da građani sada ne dolaze na šaltere i da za to neće snositi nikakve sankcije.

Imajući u vidu da sve dosadašnje mjere nisu donijele očekivane rezultate, Vlada Srbije ne isključuje mogućnost donošenja još oštrijih mjera kako bi sačuvala zdravlje svojih građana.

"Stoga još jednom molimo i najsnažnije apelujemo na naše sugrađane starije od 65 godina da ostanu u svojim domovima. Sve ovo radi se za njihovo dobro", ističe se u saopštenju.

Vlada Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa korona, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svijetu, blagovremeno će obavještavati građane o svemu i donijeti sve potrebne odluke rad očuvanja njihovog zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana