Srbija uslvojila Zakon o klimatskim promjenama, prvi na zapadnom Balkanu

Srna
Srbija uslvojila Zakon o klimatskim promjenama, prvi na zapadnom Balkanu

BEOGRAD - Srbija je među prvim zemljama zapadnog Balkana donijela Zakon o klimatskim promjenama, koji je usvojen u parlamentu kao prvi korak u odlučnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović je istakla da je ovaj zakon osnov za uspostavljanje sistema za ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će se pozitivno odraziti na zdravlje građana i privredni razvoj.

Ona je navela da su klimatske promjene globalni problem koji sve ujedinjuje, i zato usvajanjem ovog krovnog akta, Srbija nastavlja da daje svoj doprinos globalnoj borbi i ujedno potvrđuje odgovornost prema građanima, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

"Kada je reč o klimatskim promenama, Srbija je pokazala da odlučno korača ka EU. Jedan od prioriteta Zelenog dogovora je usvajanje Evropskog klimatskog zakona, a Evropska komisija je usvojila predlog ovog akta. Usvajanjem zakona Srbija potvrđuje da je na evropskom putu", istakla je Vujovićeva.

Vujovićeva je navela da će među pozitivnim efektima ovog zakona biti veća otpornost društva na neželjene efekte klimatskih promjena, a posebno sektora poput zdravstva, vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.

Ona kaže da će primjena Zakona pozitivno uticati i na privredni rast i razvoj i dodatno će Srbiju približiti standardima i zahtjevima evropskog tržišta, kao i članstvu u EU.  

Osniva se Institut za vještačku inteligenciju

Vlada Srbije donijela je odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za vještačku inteligenciju, koji će doprinijeti razvoju inovativnosti i preduzetništva, s ciljem kreiranja vrhunskog kadra, budućih lidera srpske ekonomije, kao i privlačenju investicija u ovu oblast.
Za osnivanje ovog instituta već postoje preduslovi, s obzirom na to da srpski obrazovni sistem već ima iskustva u stvaranju kadrova za veoma uspješan IT sektor.

Osim toga, globalne kompanije koje posluju u Srbiji, već koriste vještačku inteligenciju, što će obezbediti razvoj saradnje ovog instituta i privrede, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlada je na sjednici usvojila i Akcioni plan do 2023. godine s ciljem sprovođenja Strategije zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, kojim su predviđene konkretne aktivnosti i rokovi za realizaciju ciljeva i mjera Strategije.

Vlada je usvojila i tri uredbe - o utvrđivanju Godišnjeg programa korišćenja sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva, o utvrđivanju Godišnjeg programa mjera za sprovođenje odgajivačkog programa i o klasifikaciji i postupku unapređenja objekata za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porijekla i dobijenih proizvoda.

Za realizaciju Godišnjeg programa korišćenja sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva izdvojeno je 800 miliona dinara /6,8 miliona evra/ za zaštitu i njegu šuma, pošumljavanje, gradnju i rekonstrukciju šumskih puteva, proizvodnju šumskog sjemena i sadnog materijala, edukaciju i promociju razvojno-istraživačkih i drugih poslova od opšteg interesa za šumarstvo.

Za sprovođenje Godišnjeg programa mjera za sprovođenje odgajivačkog programa obezbijeđeno je 250 miliona dinara /2,12 miliona evra/, a njime se utvrđuje obim i vrsta mjera kod velikih i sitnih preživara, košitara, u svinjarstvu, živinarstvu, pčelarstvu i akvakulturi.

Uredbom o klasifikaciji i postupku unapređenja objekata za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porijekla i dobijenih proizvoda propisano je svrstavanje objekata u kojima se posluje sporednim proizvodima životinjskog porijekla u odgovarajuću klasu.

Klasifikaciju će sprovoditi komisija koju obrazuje nadležno ministarstvo, prema standardima EU, jer, budući da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, u obavezi je da utvrdi mjere i aktivnosti budućih reformi sektora poljoprivrede, ukuljučujući i upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana