Srbija usklađuje viznu politiku sa EU do kraja godine

GS
Srbija usklađuje viznu politiku sa EU do kraja godine

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja danas boravi u posjeti Srbiji zahvalila se srpskim vlastima na najavi da će Srbija do kraja godine uskladiti viznu politiku sa EU.

"Znam da je budućnost u Evropskoj uniji, dijelimo istu posećenost zajedničkoj budućnosti", kazala je Fon der Lajenova obraćajući se novinarima.

Ona je pozvala Srbiju da se pridruži EU u zajedničkoj nabavci gasa.

Difersifikacija nabavke gasa iz više izvora je od suštinske važnosti, poručila je predsjednica Evropske komisije.

Sve što, kaže, EU radi, u to je uključen i Zapadni Balkan. "Šta jedan uradi, to utiče na sve ostale. Mi smo energetska unija", poručila je Fon der Lajenova.

"Mislim da je ovo neophodno da bi Srbija, kao i druge zemlje, mogla da podrži ugrožene dijelove društva, kako bi izašli na kraj sa većim cijenama energenata", istakla je Fon der Lajenova.

Vučić: Bez EU ne bismo imali sredstva

"Uradićemo sve što treba oko usaglašavanja sa evropskom viznom politikom", rekao je Vučić.

"Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i to nikada nije dovedeno u pitanje", dodao je Vučić i naglasio da će Srbija gledati kako da dalje napreduje na putu ka Evropskoj uniji.

Govoreći o gasnom konektoru Srbija-Bugarska Vučić je rekao da je to nešto nam je potrebno.

"Ja mislim da su oni nama pomagali i više nego što smo očekivali i hvala na svakoj vrsti podrške. Nadam se da ćemo pokušati da ubedimo EU da smo zaslužili da otvorimo još neki klaster, ali nisam siguran", naveo je Vučić.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, a u narednom periodu će još snažnije ići na evropskom putu. Na tome će raditi i nova Vlada", rekao je Vučić.

Nastavljamo naš evropski put, ali ćemo čuvati i naša tradicionalna prijateljstva sa Rusijom i Kinom", rekao je Vučić.

Vučić i Fon der Lajenova prethodno su obišli radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana