Srbija: Uhapšen carinski agent, protivpravno prisvojio 750 miliona dinara

Tanjug
Srbija: Uhapšen carinski agent, protivpravno prisvojio 750 miliona dinara

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odjeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa Upravom carine, uhapsili su A. J. (47) zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebio ovlašćenja koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd i zbog pranja novca.

Kako se sumnja, on je radeći u Privrednom društvu '' Quehenberger Logistič SRB'' doo Šimanovci, od januara 2019. do septembra 2021. godine, iskorišćanjem statusa odgovornog lica ovlašćenog za nosioca odobrenja PD ''C&A MODA RS'' doo Beograd, sačinio i ovjerio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerski brodom u Luku Rijeka, odakle je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovana u Srbiju, saopštio je MUP.

A. J. je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo PD ''C&A MODA RS'' doo Beograd i korišćenjem statusa tzv. ''kućnog carinjenja'', roba je dalje transportovana u Srbiju i isporučena je nepoznatim kupcima.

Nakon toga, A. J. je, kako se sumnja, iskoristivši logo PD ''C&A MODA RS'' doo Beograd, sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrijednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrijednosti, koje isprave je korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata proslijedio u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončao carinski postupak.

Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara.

Kako se sumnja, A. J. je u namjeri da prikrije nezakonito porijeklo imovine, dio novca uložio u kupovinu nepokretnosti i to nekoliko stanova i garažnih mesta na teritoriji grada Beograda.

Po naredbi Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je privremeno zaplijenjen stan u kuli B Beograda na vodi, dva stana na Novom Beogradu, garaža, a blokirani su i bankarski racuni sa njim povezanih lica.

Kako Tanjug saznaje, postupak u ovom slučaju je pokrenut po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmjeri u prijavljenim prihodima i imovini koju posjeduje.

Uslijedila je proaktivna istraga koja je rezultirala današnjim hapšenjem.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Početkom mjeseca modni lanac "C&A" je podnio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka.

Kako je tada prenio RTS, otkriveno je da su više godina uvozili tekstilne proizvode iz Kine bez plaćanja uvoznih dadžbina, čime je samo po tom osnovu budžet Srbije oštećen za najmanje šest miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana