Srbija: U nacionalnoj bazi bi se moglo naći 6.000 terorista

Srna
Srbija: U nacionalnoj bazi bi se moglo naći 6.000 terorista

BEOGRAD - U zakonu o formiranju nacionalne baze terorista, o kojem će se poslanici Srbije izjašnjavati sljedeće sedmice, moglo bi da se nađe oko 6.000 imena onih koji su u proteklih 20 godina prošli obuke za ovu vrstu zločinačke aktivnosti, pišu “Večernje novosti”.

Na sjednici parlamenta 9. juna naći će se Prijedlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, čija izrada traje već tri godine, a predlagač je Ministarstvo pravde Srbije.

Nacionalna baza biće uspostavljena godinu dana od kada zakon stupi na snagu, gđe će nadležne državne institucije unositi podatke iz svojih postojećih evidencija, a tu se neće naći samo osuđeni za terorizam, već i svi za koje postoje operativni podaci da su povezani sa terorističkim organizacijama i aktivnostima.

To će, navodi list, biti baza konkretnih osoba i organizacija koje se nalaze na domaćoj i međunarodnoj listi terorista, terorističkih organizacija ili finansijera terorizma, uključujući i liste UN i drugih međunarodnih organizacija čiji je Srbija član.

List navodi da je samo iz sela Kačanik na Kosovu i Metohiji registrovano više od 300 mogućih terorista, a veliki broj džihadista je i u BiH, koji su došli sa sirijskog i drugih ratišta.

Specijalista za probleme terorizma i organizovanog kriminala Miroslav Bjegović je rekao da bezbjednosni izazov danas u Srbiji predstavlja prostor Sandžaka/Račke i Kosova i Metohije, gđe je 1998. godine evidentirano više od 6.000 onih koji su prošli vojno-terorističku obuku u 12 kampova, od kojih su najpoznatiji u okolini Srbice i Kačanika.

On je dodao da su mnogi od njih prošli ratišta Sirije i Iraka, kao produžena ruka “Al kaide”, i vratili se na Kosmet, dok su neki ostali u ulozi “spavača” u ovoj pokrajini.

“Ovo može biti bezbednosna pretnja, ne samo za Srbiju, već i zemlje EU, jer su članovi ovih terorističkih ćelija učestvovali u akcijama širom Evrope. Smatram da je evropskim zemljama jasno odakle im dolazi neposredna opasnost i da bi udruženim snagama sa Srbijom trebalo da rešavaju ovo zlo”, dodao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana