Srbija: Spriječen pokušaj krijumčarenja skoro 11 kg zlatnog nakita

Tanjug
Foto: Uprava carina Republike Srbije

BEOGRAD - Zajedničkim radom carinskih i policijskih službenika na prelazu Gradina spriječen je pokušaj da u punom rezervoaru jednog automobila bude prokrijumčareno skoro 11 kilograma zlata, čija je vrijednost procijenjena na preko pola miliona evra.

Prekršaj je otkriven kontrolom mercedesa strane registracije, kojim su iz Turske ka Njemačkoj putovala dvojica stranih državljana.

U prtljažniku automobila pronađen je plastični kanister sa naftom i cijrevo za pretakanje, a osim toga i jedna kesa sa aparatom i folijom za vakumiranje, makazama, kanapom i selotejp trakom.

Uslijedio je i detaljniji pregled u specijalno predviđenom prostoru za presres vozila, gdje je nakon podizanja zadnjeg sedišta skinut poklopac rezervoara za gorivo i uočeno je da je plovak u njemu potpuno čist, a fabrička boja na tom dijelu motora ogrebana.

Tada je specijalnim uređajem za kontrolu teško dostupnih šupljina izvršen pregled unutrašnjosti rezervoara, kada su uočene nepravilnosti koje su ukazivale na to da u njemu pored nafte ima još nečega.

Na pitanje šta se pored goriva nalazi u rezervoaru, vozač je uporno tvrdio da je unutra samo gorivo, međutim kada je vidio da granični službenici neće odustati od dalje kontrole, priznao je da je unutra sakrio oko osam kilograma zlata.

Uz pomoć vakuum pumpe iz rezervoara je izvučena tečnost, a nakon skidanja plovka unutra su pronađeni paketići vakumirani folijom i uvezani kanapom, koji su prethodno otkriveni u prtljažniku automobila.

Granični službenici su o otkrivenom prekršaju obavijestili tužioca i Posebno odjeljenje za borbu protiv korupcije MUP Niš, da bi potom uz pomoć krim-tehničara iz rezervoara bilo izvađeno ukupno 13 paketića zlata.

Mjerenjem je utvrđeno da se radi o 10.852 grama različitog zlatnog nakita.

Krijumčareno zlato, vozača i automobil preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo, dok je saputnik nastavio dalje putovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana