Srbija poslala protestno pismo turskoj televiziji zbog serije o Naseru Oriću

Srna
Srbija poslala protestno pismo turskoj televiziji zbog serije o Naseru Oriću

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon uputio je protestno pismo glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću, te zatražio da se isprave neistine, s obzirom na to da je Orić prikazan kao heroj, a da nisu prikazani ratni zločini koje su njegove snage počinile tokom rata u BiH.

Gujon je u pismu turskoj redakciji izrazio sumnju da je Orić u ovoj seriji prikazan kao heroj, što se može zaključiti na osnovu sadržaja zvaničnog spota serije objavljenog na digitalnim platformama.

"Nadamo se da to nije slučaj i da ova serija prikazuje i ratne zločine koje su Orićeve snage počinile tokom građanskog rata u BiH. Pošto postoje jasne indicije da to nije tako, uputio sam molbu glavnom uredniku da se otklone eventualni propusti i prosledio listu svih Naserovih zločina i žrtava tokom rata u BiH", rekao je Gujon.

Veličanje srpskih dželata: Orić "heroj" nove serije, umjesto da bude iza rešetaka

On je istakao da je bilo važno reagovati na sve potencijalne neistine koje su prikazane u seriji prije njenog emitovanja kako bi se turskoj produkciji dalo dovoljno vremena da eventualne nedostake u istorijskom narativu serije ispravi.

"To dugujemo porodicama svih Orićevih žrtava koje su stradale od njegovih paravojnih jednica u ratu u Bosni od 1992. do 1995. godine. Ne smemo zaboraviti jedan od najkrvavijih masakara pod Orićevom komandom u istočnoj Bosni, koji se dogodio na Badnje veče 1993. godine kada je ubijeno 49 civila u selu Kravica, nedaleko od Bratunca u Republici Srpskoj", naveo je Gujon.

Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju će, ističe Gujon, pratiti i uvijek reagovati na pokušaje prekrajanja istorije i veličanja osvjedočenih ratnih zločinaca, poput Orića.

U Turskoj počinje da se emituje serija o ratnom zločincu Naseru Oriću, koji je, kako pišu mediji, predstavljen kao heroj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana