Srbija pooštrila mjere epidemiološkog nadzora zbog malih boginja

SRNA
Srbija pooštrila mjere epidemiološkog nadzora zbog malih boginja

BEOGRAD- U Srbiji su na snazi pooštrene mjere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama, nakon što je ova zaraza potvrđena kod šest osoba u Smederevu - petoro nevakcinisane djece mlađe od dvije godine i jedne osobe /47/ nepoznatog vakcinalnog statusa, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut".

Iz "Batuta" navode da je šest slučajeva malih boginja u Smederevu potvrđeno u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

Petoro zaražene djece mlađe od dvije godine je hospitalizovano, a kod dvoje od njih registrovana je komplikacija u vidu upale pluća. Pooštrene mjere nadzora na teritoriji Srbije na snazi su od srijede, 11. januara.

Zavod za javno zdravlje Požarevac juče je prijavio epidemiju u Smederevu, a epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira mjerama sprečavanja širenja bolesti. Institut "Batut" ističe da, imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonu i ostvarene kontakte, do daljeg treba sprovoditi mjere pooštrenog nadzora, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od posljednjeg registrovanog slučaja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, bilježi se porast broj slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrijednosti obuhvata MMR vakcinom u posljednjih dvadeset godina, pa je 2021. godini iznosio svega 74,8 procenata, dok je prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini u toku.

Ciljne vrijednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95 odsto. Tokom posljednje epidemije malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Zbog zdravstvenih komplikacija, trećina oboljelih od malih boginja bilo je hospitalizovano, a umrlo je 15 oboljelih, od koih četvoro djece mlađe od pet godina, navodi Institut za Javno zdravlje Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana