Srbija pokazuje da ne zaboravlja nacionalne pregaoce i prijatelje, odlikovani povodom Dana državnosti

Tanjug
Srbija pokazuje da ne zaboravlja nacionalne pregaoce i prijatelje, odlikovani povodom Dana državnosti

BEOGRAD- - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da odlikovanjima uručenim povodom Dana državnosti Srbija pokazuje da ne zaboravlja prijatelje države, da misli na sve one koji su nešto učinili za nju i za njene građane.

On je na ceremoniji dodjele ordenja u Predsjedništvu Srbije rekao da su se dobitnici, prihvatajući ordenje, svrstali u red pojedinaca i institucija bez čijeg djelovanja Srbija ne bi bila ono što jeste danas - prosperitetna država koja poštujući diplomatske običaje gaji iskrena prijateljstva sa narodima širom sveta.

-Vi koji ste povodom Dana državnosti zaslužili ovo blistavo odlikovanje znajte da su u vas uprte oči građana, kao i njihovo neiscrpno poverenje u vašu ljubav i lepe namere. Vi danas nosite veću odgovornost od onih koji nemaju odlikovanje. Vaš posao je da služite državi na svakom mestu, od kafane i restorana, kućnog podruma do ulice, na svakom mestu i uvek morate da budete uz svoju državu, nikad protiv nje - rekao je Vučić.

On je naglasio da nema ljepšeg zadatka i cilja nego da se voli i čuva država, kao i da ne postoji ništa uzvišenije.

-Danas kada je naša zemlja pritisnuta sa više strana i u vreme kada kroz svoju istoriju najbrže ekonomski napreduje moramo jasno da kažemo svima, bez obzira koliko ćemo dobronamernih da imamo sa jedne koji nas ubeđuju da je ta strana jedina dobra za našu zemlju i jednako takvih sa druge strane koji će nas neumerno ubeđivati da je izbor za tu stranu jedini moguć za Srbiju i njen opstanak, nemamo ništa od ta dva izbora već jednu mogućnost - da budemo svoj na svome, brinemo i čuvamo svoju državu”, poručio je Vučić.

Vučić je kazao i da mu je čast što baš on u svojstvu predsjednika dodjeljuje nasljeđe Karađorđa i Miloša Velikog, „koje nas obavezuje da budemo hrabri i mudri u najtežim trenucima“.

-Hvala vašoj svetosti, svim prijateljima iz regiona, Srbima iz različitih država koji su danas ovde, predstavnicima našeg naroda iz drugih zemalja koje nisu sa prostora SFRJ, jer pripadamo istom rodu i imamo isti jezik i kulturu. Uvek ćemo biti uz vas, hvala predsedniče Republike Srpske što ste uvek sa nama i svima drugima iz RS - rekao je Vučić.

On je patrijarhu Porfiriju zahvalio na podršci državi i istakao da je danas u Miloševoj crkvi podignutoj 1823. godine vidio koliko je dobro jedinstvo države, naroda i crkve.

Kako je rekao, to je doprineijlo srpskom prosperitetu u 19. vijeku i izrazio nadu da u 21. vijeku nećemo prokockati sve te dobre stvari.

-Sretenje je i državni i nacionalni i verski praznik. Crveno slovo u srpskom kalendaru. Neka živi Srbija - poručio je Vučić.

Nagrađeni

Ceremonija dodjele odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije počela  je intoniranjem himne “Bože pravde”, a prisustvuju joj predsednik i premijerka Ana Brnabić, predsjednik Srpske Milorad Dodik i patrijarh Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije. 

Posthumno su odlikovani Siniša Mihajlović i Kornelilje Kovač, a među dobitnicima su i Radmila Živković, Konstantin Kostjukov, Lazar Ristovski, dr Milovan Bojić, Ričard Grenel, Stanislav Hočevar i brojne naučne, medicinske, obrazovne i školske institucije i ustanove.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta.

Istim ordenom posthumno je odlikovan Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umjetnosti.

Glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti glume.

Glumica Radmila Živković izjavila je za Tanjug da je ponosna na sebe i sve što je postigla, kao i da je presrećna i zahvalna na priznanju koje je dobila.

-Bez obzira što sam javna ličnost ja sam skromno živela i sve što sam imala sam davala uz svoju profesiju i shvatala je najozbiljnije moguće - rekla je Živković.

Zlatnu medalju za zasluge dodijeljen je operskom pevaču Željku Lučiću za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umjetnosti.

Zlatnu medalju za zasluge Vučić je uručio  i šefu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenu Cicoviću.

Baletski igrač Konstantin Kostjukov dobio je Zlatnu medalju za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umjetnosti.

Glumcu Lazaru Ristovskom dodeljen je Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspjeh u javnim i kulturnim djelatnostima.

 

Lazar Ristovski obratio se u ime svih odlikovanih ističući da je u tom priznanju sublimirano sve - istorija, tradicija, patriotizam, kultura, prijateljstvo, povjerenje i poštovanje. 

Ristovski je istakao da smatra velikom čašću što je dobio orden koji nosi ime Vožda Karađorđa, kao i priliku da se u ime svih dobitnika, zahvali posebno, jer je filmski unuk Karađorđa - kralj Petar Prvi.

Navodeći da je sa svojim filmovima obišao najveće svjetske festivale - Kan, Berlin, Toronto i da je osvajao značajne nagrade, Ristovski ističe da nijedna ne može da se meri sa ovom danas.

-U ovom priznanju je sublimirano sve - istorija, tradicija, patriotizam, kultura, prijateljstvo, poverenje i poštovanje. Kada se govori o nagradama svi postavljaju pitanje sebi da li sam zaslužio. Da se nismo pitali i preisipitivali ne bismo ništa postigli i ne bismo danas bili ovde - kazao je Ristovski.

Ističe da sumnja tjera čovjeka naprijed isto kao vjera i dodaje da je najteže onima koji se uhvate zadatka da poprave svijet.

Navodeći da se danas govori da je vrijeme teško, Ristovski kaže da je vreme teško toliko koliko ga čovjek takvim učini.

-Mi dobitnici smo se potrudili da ostavimo trag u vremenu, nadam se svetao. Nismo se plašili da se uhvatimo u koštac sa životom. Odabrali smo da se uhvatimo u koštac sa životom. Verujem da Srbija ima koristi od nas - rekao je on.

Ristovski kaže da kada govori o Srbiji, govori i o Republici Srpskoj, jer Srbija je Srpskoj majka, stariji brat, sigurna kuća.

- Mi smo jedna kuća. I nije istina da zaostajemo za naprednim svetom, imamo Teslu, Pupina, Jokića, Đokovića, imaćemo uvek značajne i velike ljude. Srbija je velika i jaka onoliko koliko je mi budemo voleli - naglasio je.

Vjeruje da su priznanja danas dobili sa razlogom i da su zadovoljni ističući da nije sramota biti zadovoljan.

Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađen je Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžan.

Orden Srpske zastave prvog stepena dodijeljen je i Stanislavu Hočevaru za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor...

Sretenjski orden trećeg stepena dodijeljeni su Etnografskom institutu SANU, Institutu za proučavanje ljekovitog bilja “Dr Josif Pančić, Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorištu lutaka “Pinokio”, Klinici za digestivnu hirurgiju - Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Sretenjski orden trećeg stepena dijeljen je Gimnaziji “Veljko Petrović” iz Sombora, OŠ”Vuk Karadžić” iz Sočanice i OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnaziji “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa.

Istim ordenom nagrađeni su i filmski festivali - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma “Martovski festival” i Filmski festival u Sopotu.

Zlatna medalja za zasluge dodeljena je Streljačkom savezu Srbije, Društvu matematičara Srbije, Fondu za inovacionu delatnost, diplomati Živadinu Jovanoviću, fizičaru Jakši Vučičeviću, dirigentu Bojanu Suđiću i modnoj kreatorki Verici Rakočević.

Biblioteka Matice srpske dobila je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja.

Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja.

Tim ordenom nagrađen je i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umjetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.

Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko riječno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspješnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu “Milovan Milovanović” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Srbija danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije koja su se desila na Sretenje, 15. februara - Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

Dan državnosti Srbije obilježava se nizom manifestacija, uz prisustvo najviših zvaničnika Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana