Srbija počasni gost na Međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju

SRNA
Srbija počasni gost na Međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju

BEOGRAD/ŠANGAJ - Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je na svečanom otvaranju Međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju da činjenica da je počasni gost pokazuje kvalitet odnosa i strateškog jačanja veza dvije države i pozvala učesnike da posjete izložbu čiji je domaćin Beograd.

"Srbija nastupa u Šangaju kao prijatelj, ali veoma ambiciozan prijatelj koji od saradnje sa Kinom očekuje zajednički razvoj i konkretnu korist za građane", rekla je Brnabićeva.

Ona je učesnike sajma u Šangaju pozvala da posjete Srbiju i specijalizovanu izložbu "Ekspo 2027" čiji će domaćin biti Beograd, gdje će biti predstavljen spoj modrene i tradiocionalne Srbije, prenijeli su beogradski mediji.

Brnabićeva je navela da je Srbija pozvana na sajam u Šangaj kao partner i prijatelj, kao pobornik slobodne trgovine i ekonomske globalizacije za koje vjeruje da doprinose miru, stabilnosti i razvoju čovječanstva.

"Šesto održavanje manifestacije dobra je prilika da svedemo bilans naših ekonomskih odnosa. U šest godina učvršćeno je strateško i čelično prijateljstvo, a bilateralna saradnja dostigla je najviši nivo zahvaljujući i ličnom odnosu predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga", rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da je robna razmjena Srbije i Kine od 2018. do 2022. godine porasla 2,7 puta, a izvoz Srbije u Kinu porastao 12,7 puta dajući potvrdu otvorenosti kineskog tržišta prema kompanijama iz Srbije.

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo što Srbija i Kina imaju kontakte na mjesečnom nivou, a rezultat toga je i istorijski sporazum o slobodnoj trgovini, te najavila i nove oblasti saradnje poput digitalne ekonomije, inovacija, nauke.

Brnabićeva je pozvala kineske kompanije da iskoriste ugovor o slobodnoj trgovini, a kineske turiste da otkriju ljepote Srbije.

Na sajmu u Šangaju koji će posjetiti oko pola miliona ljudi, 72 države i organizacije imaju svoje nacionalne paviljone, među njima i Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana