Jadranka Joksimović: Srbija nije zadovoljna, priča se okrenula na glavu umesto na noge

B92
Jadranka Joksimović: Srbija nije zadovoljna, priča se okrenula na glavu umesto na noge

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je u Beogradu da Srbija nije zadovoljna tokom procesa proširenja članstva EU.

Ona je dodala da "dinamika nije sjajna", ali da Srbija "razume i uvažava trenutak u kojem se Evropska unija nalazi".

Dodala je da Srbija uvažava potrebu i EU i nekih zemalja-članica za reformu kako bi "EU bila ujedinjenija, bolja i snažnija".

Međutim, rekla je da pošto EU ima bitnijih stvari od proširenja, čudno je "da se priča okrenula na glavu umesto na noge, pa mi sada pričamo o proširenju kao najvažnijoj temi za EU".

Joksimović je rekla da se nada da će se "fokus pažnje" staviti na reforme EU, a ne na proširenje i dodala da Srbija ima jasan pregovarački okvir i pažljivo prati tok integracije u svom regionu.

Krajem decembra kada Finska završi predsjedavanje EU trebalo bi da se održi Međuvladina konferencija gde će, kako je navela, Srbija biti u prilici da otvori nova poglavlja.

"Nisam sigurna da će biti (otvoreno) više od jednog poglavlja s obzirom na atmosferu, ali je značajno da Srbija nastavi svoj proces", navela je Joksimović.

Ona je rekla da je inicijativa za "Mali Šengen" koju je promovisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, najavljena prije negativnih komentara iz Brisela koji su se odnosili na datume otpočinjanja pregovora sa te dve zemlje, te da je ta ideja u skladu s najboljim evropskim praksama i temeljnim evropskim vrijednostima.

"Naš je cilj i interes da svi napreduju", rekla je i dodala da se regionalno tržište priprema za učešće na tržištu EU, te da iza ideje o "malom Šengenu" nema nikakvih drugih skrivenih agendi Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana