Srbija: Kuća u obruču nabujale Studenice, nestao bračni par

GS
Srbija: Kuća u obruču nabujale Studenice, nestao bračni par

KRALjEVO - Poslije dva dana i noći, tokom kojih je kiša neprestano padala na kraljevačkom području stanje je, ukratko rečeno, katastrofalno.

Nabujali Ibar nosi sa sobom, sve što je pokupio u svom gornjem toku. 

Rijeka prepuna smeća izlila se na obe obale u gradskom dijelu, u opasnosti je gradsko naselje Sijaće polje gde je voda došla do samih ulaza u kuće. 

Duž ibarske magistrale prema Raški niz je odrona i oštećenja na putu, voda teče rijekom ali iz brojnih potoka sa obala ispod brda. 

Selo Cerje praktično je odsječeno, u Donjem Cerju Ibar se izlio pored željezničke stanice, a podivljala rijeka Studenica prijeti da se izlije i u samom centru varošice Ušće.

Gore, u blizini manastira, u ataru sela Đakova ova rijeka je djelimično promjenila tok i tako ,,opkolila" kuću u kojoj živi bračni par Rade i Cmiljka Bogojević, oboje u osmoj deceniji života.

Nabujala voda došla je do prozora kuće, srušila jedan dio objekta, odnijela im sve poljoprivredne mašine a do ugroženih ljudi, do popodnevnih sati niko, ni spasioci nisu uspjeli da dođu.

Posljednji kontakt sa njim imao je njihov sin Zoran u ranim jutarnjim satima pa se za njihove živote strahuje...

Spasioci MUP-a Srbije oko 15 časova uspijeli su da se iz helikoptera spuste na njihovu kuću. Kako saznajemo jedan od spasilaca sišao je do prve ploče kuće, ali u ovom objektu nije zatekao Bogojeviće.

Zbog takvih posljedica obilnih padavina Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu donio je odluku o proglašenju vanredne situacije na cijeloj teritoriji grada.

– Za sada imamo prijavljenu štetu usled obilnih padavina na teritoriji Mlanče, Studenice, Ušća, Gledića, Godačice, Leševa, Stubla, Kamenice, Jovca, Ribnice, u centru Kraljeva, ali prioritet je da spasavamo živote ljudi. Sektor za vanredne situacije je već evakuisao četiri osobe sa područja Slatine, mesna zajednica Mlanča  – ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je i predsjednik Gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, nakon spasavanja ljudi biće polako uspostavljani putni pravci, a tek kada sve prođe na red će doći sumiranje štete na ostaloj infrastrukturi.


(Politika.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana