Srbija: Kazniti odgovorne za vrijeđanje i napad na Srbe u selu Morpolača

Srna
Srbija: Kazniti odgovorne za vrijeđanje i napad na Srbe u selu Morpolača

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta zatražio je danas od nadležnih u Hrvatskoj da brzo i beskompromisno otkriju i kazne sve koji su nedavno vrijeđali, zastrašivali i napali Srbe u selu Morpolača kod Benkovca.

Linta je naveo da su u ponedjeljak, 20. aprila, u večernjim časovima dvojica ustaša došla u srpsko selo Morpolača kod Benkovca u Dalmaciji s ciljem da ponovo zastrašuju preostale Srbe.

"Jedan od ustaša je verbalno vređao grupu Srba u centru sela psujući im četničku majku. Nakon toga je fizički napao Srbina čiji su inicijali M.R. koji ima više od 70 godina tako što ga je jako gurnuo i bacio mu kapu s glave. Malobrojni Srbi u Morpolači, u strahu da sopstvenu bezbednost, nisu prijavili policiji navedeni zločin iz mržnje", naveo je Linta.

On je ocijenio da je to jedan od mnoštva dokaza da Srbi nemaju povjerenja u hrvatsku policiju jer se ne ponaša profesionalno niti štiti sve građane podjednako bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

Linta od nadležnih organa Hrvatske ponovo traži da brzo i beskompromisno otkriju i kazne nalogodavce i počinioce ovog krivičnog djela iako vjeruje da od toga neće biti ništa.

On je podsjetio da je krajem marta grupa ustaša počinila još jedan zločin iz mržnje u Morpolači kada su na tabli na ulazu u selo iz pravca Šibenika napisali ustašku poruku "Ubij Srbina", a na zidu demolirane seoske zadruge još jednom je napisano "Ubij Srbina" i ispisan je poznati ustaški simbol "U" i poruka "Hrvatski Vukovar".

"Navedeni grafiti predstavljali su direktnu pretnju malobrojnim Srbima u Morpolači i okolnim srpskim selima za vrijeme dok se skoro čitav svet bori protiv pandemije korona virusa. Policija ni ovoga puta nije pronašla nalogodavce i počinioce navedenog srbomrzačkog čina, kao ni u mnogim drugim sličnim slučajevima", zaključio je Linta.

U selu Morpolača, koje se nalazi kod Benkovca, po popisu stanovništva 1991. godine živjelo je 407 stanovnika, od čega 389 Srba ili više od 95 odsto. Prema popisu stanovništva 2011. godine, u selu živi svega 49 Srba starije životne dobi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana