Srbija i Mađarska potpisale protokol o uspostavljanju mješovitih patrola na granici

Srna
Foto: pink.rs

BEOGRAD - Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Aleksandar Vulin i Šandor Pinter potpisali su protokol o uspostavljanju međusobnih mješovitih patrola i protokol za njihovo sprovođenje i primjenu da bi granica bila bezbjednija.

"Na taj način i srpsko-mađarska granica će biti sigurnija i bezbednija, ali daje nam prostor za dalji nastavak zaštite naših spoljnih granica. Srbija nikad neće i ne može da postane parking za migrante, pa je potrebna pomoć svih naših partnera", rekao je Vulin nakon što je u Budimpešti potpisan protokol.

On je naglasio da neme ništa loše u tome kada susjedi ojačavaju svoje granice, jer to radi i Srbija, a da ilegalni migranti izbjegavaju čitav taj region kada znaju da su granice čvršće i čvršće čuvane.

"I to je jedan od razloga zašto Srbija tako uspešno kontroliše migrantsku krizu i zašto pored svih ovih miliona ljudi koji su prolazili kroz i oko naše zemlje nije bilo ni većeg sukoba, ni većih incidenata, posebno nije bilo zadržavanja i ostajanja na našoj teritoriji", nave je Vulin.

On je ukazao da je Srbiji potrebna pomoć susjeda, ali da se bez Srbije ne može kontrolisati ni migrantska kriza, niti se može efikasno boriti protiv organizovanog kriminala, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Vulin je naglasio da su odnosi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Mađarske Vlade Viktora Orbana podigli odnose između dva naroda i države na najviši istorijski nivo, te da je potrebno da se ti odnosi sačuvaju i unaprijede na dobrobit svih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana