Srbija glasa: Otvorena birališta, tuča na biračkom mjestu u Novom Pazaru

AGENCIJE
Izbori u Srbiji
Foto: Tanjug | Izbori u Srbiji

BEOGRAD- U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena birališta za parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u 14 gradova i opština.

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je da su jutros u sedam sati otvorena sva biračka mjesta u Srbiji, sem biračkog mesta 77 u Novom Pazaru, gdje je došlo do tuče članova biračkih odbora.

-Policija je na licu mesta i to biračko mesto biće uskoro otvoreno. Gotovo je neverovatno da od 8.267 biračkih mesta imamo problem samo na jednom. Ovo je praznik demokratije, jer se danas održavaju izbori za predsednika Republike, parlament, za lokalne izbore u gradovima Beograd i Bori i još 12 jedinica lokalne samouprave - rekao je Dimitrijević.

U Srbiji je za prva dva sata od otvaranja biračkih mjesta glasalo oko 5,1 odsto birača, pokazuje prvi presjek izlaznosti do devet časova prema podacima koje je objavio Cesid/Ipsos.

Prema podacima Cesida, na izborima održanim 2020. godine izlaznost do devet časova bila je 5,2 odsto od ukupnog broja birača.

Pravo glasa na parlamentarnim i predsjedničkim izborima ima 6.502.307 birača.

 Oni će se danas, do zatvaranja biračkih mjesta u 20 časova, opredjeljivati između 19 parlamentarnih izbornih lista, kao i između osam kandidata za predsjednika Republike Srbije.

U Srbiji se glasa na 8.255 biračkih mjesta, od kojih je 29 mjesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a dijaspora glasa na 77 biračkih mjesta u 34 zemlje.

Svi punoljetni građani trebalo bi da su dobili poziv za glasanje, međutim i bez njega može da se glasa uz ličnu kartu ili pasoš.

Ako je jedan birač dobio više poziva za glasanje to znači da je upisan pod različitim rednim brojevima u spiskovima za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore.

Ukoliko, ipak, primijete bilo kakve nepravilnosti, građani treba da se obrate Izbornoj komisiji ili MUP-u.

Građani Srbije sa Kosova i Metohije glasaju u četiri grada centralne Srbije - Titinu, Raški, Kuršumliji i Bujanovcu.

Nove odbornike dobiće i 14 lokalnih samouprava, među kojima i glavni grad Srbije, kao i Bor, Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek, Sečanj i Sevojno.

U Beogradu pravo glasa imaju 1.600.463 birača, koji će svoje pravo moći da iskoriste na 1.170 biračkih mjesta.

Građani biraju 110 odbornika u Skupštini Beograda, koji će potom birati gradonačelnika.

Prema riječima Vladimira Dimitrijevića, predsjednika Republičke izborne komisije na ovim izborima biće  rekordan broj posmatrača, oko 5.218, a OEBS će izbore pratiti sa 265 posmatrača iz 41 zemlje članice, od otvaranja biračkih mjesta, glasanja do prebrojavanja glasova.

Biće rekordan broj i biračkih odbora - u stalnom sastavu oko 72.000, kao i u proširenom, koji podrazumijeva to da svaka proglašena izborna lista delegira po dva svoja predstavnika.

Prvi presjek izlaznosti biće u 10 časova i poslije toga na svaka dva naredna sata.

Prve preliminarne rezultate RIK će saopštiti 24 časa od zatvaranja biračkih mjesta, u ponedjeljak, 4. aprila, do 20 časova.

Političari poranili

Predsjednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, glasao je jutros na biračkom mjestu 140 na Novom Beogradu.

Vučić je nešto prije osam časova došao na biračko mjesto u zgradi Dječijeg vrtića „Tesla - nauka života“.

Njega je dočekao veliki broj domaćih i stranih medijskih ekipa.

Pred dolazak Vučića, biračko mesto obišli su posmatrači OEBS-a.

Srpska premijerka i funkcionerka Srpske napredne stranke Ana Brnabić, glasala je jutros na biračkom mjestu broj 34 u Školi za dizajin, na beogradskoj opštini Savski venac.

Brnabić je na izbore izašla sama jutros oko osam časova.

Ona je na izborno mesto stigla u isto vrijeme sa stranačkom koleginicom, ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović.

Predsjednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić  je svoju građansku dužnost obavio među prvima na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici "Dedinje" na Savskom vencu.

On je na glasanje došao sa suprugom i sinom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković glasao je na biračkom mjestu 33 u Školi za dizajn u Beogradu.

Petković je na glasanje došao oko osam sati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana