Srbija dogovorila novi savjetodavni aranžman sa MMF-om

Srna
Srbija dogovorila novi savjetodavni aranžman sa MMF-om

BEOGRAD - Srbija bi do sredine godine trebala da potpiše novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, koji neće podrazumijevati finansijsku podršku, već će biti isključivo savjetodavnog karaktera i trajaće do kraja 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije po završetku razgovora sa Misijom MMF-a.

Predstavnici Misije MMF-a istakli su danas na sastanku s ministrom finansija Srbije Sinišom Malim da je Srbija snažnim mjerama odgovorila na krizu izazvanu virusom korona, da je vakcinacija u toj zemlji bila među najuspješnijima u Evropi, kao i da očekuju da privredni rast u Srbiji do kraja godine bude pet odsto.

MMF očekuje da privredni rast u narednim godinama bude oko četiri odsto, a istaknuto je i da će posljednje mjere pomoći da se očuva zaposlenost u privatnom sektoru, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je najvažnije da se sačuva teško stečena reputacija fiskalno sigurne zemlje, kao i da se nastavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako bi javni dug ostao pod kontrolom, odnosno kako ne bi prešao 60 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

Neki od predloženih reformskih ciljeva u novom aranžmanu su usvajanje fiskalnog pravila koje bi ograničilo visinu deficita u odnosu na javni dug, zatim Strategije za razvoj tržišta kapitala sa pratećim akcionim planom kao i akcionog plana za implementaciju politike vlasništva u državnim i javnim preduzećima, dodaje se u saopštenju.

Iz Misije MMF-a saopšteno je danas da je dogovoren sporazum sa Srbijom o potpisivanju novog aranžmana, te da sporazum treba da odobri Izvršni odbor MMF-a, koji će ga razmatrati u drugoj polovini juna.

Srbija je u januaru uspješno završila prethodni aranžman "Instrument za koordinaciju politika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana