Srbija dobija moćno oružje?

GS
Srbija dobija moćno oružje?

BEOGRAD - U iščekivanju posjete predsjednika Francuske Emanuela Makrona, u Srbiji je jedna od glavnih tema - kupovina francuskih aviona tipa "Rafal".

Najsavremeniji, višenamjenski avioni, četvrte i pete generacije, takozvani "rafali", mogli bi da postanu dio Vojske Srbije. U toku su pregovori sa Francuskom, od koje bismo i nabavili ove višenamjenske letjelice.

Ukoliko Srbija nabavi avione "Rafal", naše vazduhoplovstvo biće najmoćnije u odnosu na mnoge zemlje u regionu, smatraju analitičari.

- Svijim oružanim snagama treba ta vrsta oružja. Oni jesu skupi jer je u pitanju najskuplji tehnološki proizvod i zbog toga je tako velika cijena, objašnjava urednik vazduhoplovnog portala "Tango Siks" Petar Vojinović.

Vojni analitičari smatraju da u svijetu ne bi trebalo da postoji vojna sila koja nema nadzvučne, višenamjenske borbene avione. "Sve ovo što slušamo, dronovi, vještačka inteligencija, sve su to gluposti u odnosu na nadzvučne, višenamjenske borbene avione koji su najbrže, najpraktičnije, najubojitije oružje koje postoji", dodaje Vojinović.

Vojni analitičari ovakav tip aviona vide kao najsavremeniji. Njegova namjena nije samo da juri druge avione po nebu, već i da djeluje na zemlji.

Razlozi zašto se "rafali" sada poručju jeste predviđanje da će za desetak godina naši migovi izaći iz upotrebe. Oni su, inače, podsjećaju analitičari, u potpunosti modernizovani, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana