Srbi zatekli srušene spomenike i zapušteno groblje u južnom dijelu Mitrovice

Tanjug, Srna
Srbi zatekli srušene spomenike i zapušteno groblje u južnom dijelu Mitrovice

SJEVERNA MITROVICA - Srbi iz Sjeverne Mitrovice, koji su danas uspjeli da dođu do groblja u južnom, albanskom dijelu grada, zatekli su srušene spomenike i zapušteno groblje.

Nekoliko stotina Srba iz Sjeverne Mitrovice iskoristilo je jutros rijetku priliku da se na dan Mitrovdanskih zadušnica poklone senima svojih najmilijih na groblju u Južnoj Mitrovici.

Međutim, mnogi nisu uspjeli da pronađu grobove svojih predaka jer su spomenici polomljeni do neprepoznatljivosti, a grobna mjesta zarasla u dubok korov i trnje, prenosi Kosovo onlajn.

-Nemam reči kojima bih opisala svu tugu koju osećam u srcu. Najpre ne možemo da dođemo kad želimo da zapalimo sveće i obiđemo grobove, a i kad nam to omoguće za Zadušnice, dočeka nas ovakav tužan prizor. Da li igde u svetu ima da nekom smetaju grobovi i nadgrobni spomenici, da im smetaju mrtvi. I pored toga što je teško, mi ćemo uvek dolaziti dok god to bude moguće - rekla je tužnim glasom starija gospođa dok rukama uklanja travu i korov sa groba svog pokojnog supruga.

Ovu tužnu sliku koju godinama zatiču na ovom mjestu, na kojem su se Srbi sahranjivali do 1999. godine, opisuju najčešće riječima tuga, sramota, vandalizam.
Malobrojni Srbi danas su, na Mitrovske zadušnice, izašli i na prištinsko groblje, te su ovom prilikom pozvali sunarodnike da ne zaboravljaju svoje pretke, da njihovi grobovi ne zarastu u korov.
Opijelo je u prisustvu dvadesetak Srba služio prištinski prota Staniša Arsić, koji je pozvao sve pravoslavce, koji su porijeklom iz Prištine, da ne dozvole da groblje zaraste u korov i da u zaborav odu Srbi čiji posmrtni ostaci počivaju na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji.
On je apelovao da raseljeni, kao i Srbi koji žive u Prištini i okolnim srpskim selima čiji su preci sahranjeni na prištinskom groblju, tri puta u godini dođu u grad u kojem su rođeni, kršteni i vjenčani, da se pomole Bogu u Crkvi Svetog Nikole i prisluže svijeće svojim precima.
Arsić je rekao Srni da, ma koliko se pojedinci predvođeni njime trudili da groblje održavaju i štite od propadanja, za deceniju-dvije na groblju neće moći da bude pronađen nadgrobni spomenik.
-Sve zarasta u trnje i korov. Naslednici ne dolaze i čini mi se, ma koliko to u ovom trenutku bilo rizično izaći na groblje, problem je u njima, u njihovoj svesti i shvatanju da ukoliko nestane groblje, nestaće svaki trag Srba u glavnom gradu pokrajine - rekao je prota Arsić.
Slađana Vukadinović, koja je prije dva mjeseca podigla spomenik ocu Tomislavu, tužna je, kaže, što danas, na Mitrovske zadušnice, uz nju nema ko da prisluži svijeću na spomeniku njenog oca.
-Tužna sam što mi se čini da će od zadušnica do zadušnica sve manje biti nas koji izlazimo na groblje i palimo sveće. Čini mi se da dižemo ruke od sebe i da prepuštamo Prištinu Albancima - rekla je Vukadinovićeva Srni.
Ona je pozvala rodbinu, prijatelje i vršnjake da bar o zadušnicama izađu na groblje i prisluže svijeće.
Izlazak dvadesetak Srba na prištinsko groblje nisu obezbjeđivali pripadnici Kosovske policijske službe, a treću godinu zaredom nije bilo organizovanog izlaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana