Srbi na Kosovu i Metohiji organizovano u sječi badnjaka

Srna
Srbi na Kosovu i Metohiji organizovano u sječi badnjaka

GRAČANICA- Srbi na Kosovu i Metohiji tradicionalno na Badnji dan od ranih jutarnjih časova organizovano sijeku badnjake uglavnom, posebno južno od Ibra po obližnjim šumama.

Mještani Gračanice i okolnih srpskih sela badnjake sijeku u šumama oslonjenim na Gračanačko jezero, udaljeno nekoliko kilometara od Manastira Gračanica, gdje će večeras uz kuvano vino i rakiju biti naložen badnjak.

Srbi iz Kosovskog pomoravlja organizovano su posjekli badnjak. Večeras će u Koretištu, udaljenom oko dva kilometra od centra Gnjilana, biti naložen badnjak.

Ovaj običaj, sada već tradicionalni, uveden je prije 22 godine budući da tada Srbi nisu smjeli nalagati badnjak u porti Crkve Sveti Nikola u centru Gnjilana.

"Paljenje badnjaka u porti crkve u Koretištu nastavak je tradicije koja je, kako se veruje, vekovima trajala i živela u Gnjilanu. Međutim kako je sada u Gnjilanu samo još desetak Srba tu smo tradiciju preneli u Koretište i Bog je dao da nas je iz godine u godinu o Badnjem danu i Božiću sve više", rekao je Srni Milorad Simjonović iz Koretišta.

Slična tradicija je u svim hramovima i crkvama na Kosovu i Metohiji, posebno u Gračanici gdje je tradicionalni običaj da se badnjak naloži u porti Manastira Gračanica, a potom se u svim domovima, kako za Srnu kaže Boban Stević iz Lapljeg sela, porodice okupljaju i nastavljaju proslavu Badnje večeri.

"Slavlje traje sve do jutra kada odlazimo u crkvu na Svetu liturgiju i pričešće", kaže on, naglašavajući da svaki Srbin odlaskom u crkvu čestita Božić kako svojoj porodici tako i svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Sječa badnjaka protekla je bez incidenata i kosovska policijska služba povećanim brojem pripadnika kontroliše sve putne pravce, kao i u okruženju srpskih sredina južno od Ibra.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom božićnih praznika, boraviće danas i sutra na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije.

Petković će posjetu započeti u Zvečanu, gdje će po dolasku prisustvovati nalaganju badnjaka u porti crkve Svetog Đorđa. On će potom u Kosovskoj Mitrovici prisustvovati nalaganju badnjaka ispred Crkve Svetog Dimitrija.

Petković će sutra posjetiti Prilužje u opštini Vučitrn, gdje će biti položajnik četrnaestočlanoj porodici Milana Zdravkovića, a potom će u manastiru Gračanica prisustvovati božićnoj liturgiji, koju će služiti Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

U popodnevnim časovima u selu Prekovce, u opštini Novo Brdo, Petković će posjetiti Narodnu kuhinju NVO "Majka devet Jugovića", a potom će u Pasjanu u opštini Gnjilane posjetiti porodilište u Zdravstvenom centru Pasjane i razgovarati sa rukovodstvom centra. /kraj/nz/vj/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana