Petković: Srbi na Kosovu i Metohiji brane pravo na goli život

Srna
Petković: Srbi na Kosovu i Metohiji brane pravo na goli život

BEOGRAD- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se Srbi na Kosovu i Metohiji trude da sačuvaju pravo na goli život i da su barikade na sjeveru Pokrajine njihov jedini preostali vid otpora teroru prištinskih vlasti i vapaj zapadnim centrima koji ne žele da ih čuju.

Petković je naveo da su Srbi premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju pokazali gdje mu je mjesto, a da to svakako nije na sjeveru Pokrajine i u srpskim sredinama.

"Srbi žele mir, ali se Kurti hvata za rat i duge cevi svaki put kad mu odgovara da izazove krizu", rekao je Petković za "Večernje novosti".

On je ukazao da je Kurti svojim iracionalnim odlukama, opasnim prijetnjama i oružanim akcijama sve dovodi do provalije sukoba i užasa sa nesagledivim posljedicama.

"Međutim, za neke na Zapadu teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji nije vredan pažnje jer je za njih to očigledno legitiman instrument za ostvarivanje političkih ciljeva", smatra Petković.

"Novosti" su objavile i zahtjev koji je Beograd uputio komandi Kfora kojim Srbija traži da se omogući povratak njenih vojnika i policajaca u južnu srpsku pokrajinu po slovu važeće Rezolucije 1244.

"Obezbeđenje prisustva vojske i policije Srbije barem na delu teritorije Kosova i Metohije nije samo pravo Srbije garantovano Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 već je nužno i radi obezbeđenja samog opstanka Srba i drugog nealbanskog stanovništva na jedinom preostalom području gde su se u znatnijem broju održali od 1999. godine i može znatno doprineti procesu normalizacije odnosa i postizanja nužnog stepena stabilnosti", zaključak je naveden u zvaničnom zahtjevu Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana