Srbi iz svih krajeva na liturgiji u Gračanici, slijedi parastos kosovskim junacima na Gazimestanu

Srna
Srbi iz svih krajeva na liturgiji u Gračanici, slijedi parastos kosovskim junacima na Gazimestanu

 BEOGRAD- U manastiru Gračanica, jednoj od najvećih srpskih svetinja, okupili su se Srbi iz Srbije i regiona koji su došli na Kosmet da proslave Vidovdan.

Oni će nakon Svete arhijerejske liturgije u Gračanici prisustvovati parastosu palim srpskim junacima u bici na Gazimestanu 1389. godine, prenosi "Kosovo onlajn".

Na parastosu ni ove godine zbog zabrane Prištine neće biti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ni drugi zvaničnici.

Uoči Vidovdana u Gračanici je otkrivena bista najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle, poslednji rad preminulog vajara, akademika Svetislava Arsića Basare i poručeno da je Tesla došao na Kosovo i Metohiju među svoje, među svoj, Teslin narod.

Predsjednik Tesline fondacije u Americi Nikola Lončar najavio je da će organizacija krenuti u formiranje Teslinih klubova i na Kosovu i Metohiji.

Sinoć je održano tradicionalno književno pjesničko pričešće i uručene nagrade. "Gračanička povelja" uručena je prozaisti Mirku Demiću iz Kragujevca, a prestižna nagrada "Zlatni krst kneza Lazara" pjesniku Đorđu Sladoju iz Novog Sada.

"Krst kneza Lazara pripada vama koji živite ovde, uprkos velikom teroru i zulumu", poručio je Sladoje. Na sinoćnjoj manifestaciji u Gračanici nastupio je Simfonijski orkestar iz Niša.

Uoči Vidovdana održan je i izbor za najljepšu Kosovku djevojku, a tu titulu je ponijela Aleksandra Ristić iz Babinog Mosta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana