Spriječeno krijumčarenje akvarijumskih ribica i raža

Tanjug
Spriječeno krijumčarenje akvarijumskih ribica i raža

BEOGRAD - Carinici su na graničnom prelazu Horgoš sa Mađarskom spriječili pokušaj krijumčarenja 68 akvarijumskih ribica, među kojima je osam primjeraka zaštićene vrste slatkovodnih raža, saopšteno je danas iz Uprave carina Srbije.

Ribice i raže pronađene su kasno sinoć tokom kontrole automobila "opel zafira", pančevačkih registarskih oznaka, kojim je petoro državljana Srbije putovalo iz Zlina u Češkoj ka Pančevu.

U gepeku automobila pronađeno je pet termo-kutija od stiropora, u kojima su bile kese napunjene vodom, sa živim primjercima akvarijumskih ribica.

Protiv vozača automobila /42/ iz Pančeva pokrenut je prekršajni postupak, a zaplijenjene ribice zbrinute su u zoološkom vrtu na Paliću.

"Akvarijumske ribice pripadaju vrsti `Pseudotropheus Zebra`, a slatkovodne raže vrsti `Potamotrygon Motoro`", navedeno je u saopštenju.

Motoro raža, čije je držanje u Srbiji zabranjeno, u prirodi nastanjuje rijeke Južne Amerike, Amazon i Orinoko i može da naraste od 15-20 centimetara, pa do jednog metra.

Zbog otrova na kaudalnom peraju domicilno stanovništvo ih smatra prilično opasnim, posebno jer se ukopavaju u pijesak gdje ljudi mogu da ih nagaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana