Spomenik srpskim žrtvama u Velikoj Hoči ponovo na meti ekstremista

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- U Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji u noći između subote i nedjelje na Spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima pocijepana je i odnesena zastava Srbije, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, te upozoreno da ovo nije prvi put da ekstremisti skrnave ovo znamenje.

U saopštenje se navodi da su predstavnici Privremenog organa opštine Orahovac juče odmah postavili novu trobojku na obilježje podignuto u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

Umjesto da spomenik nevino stradlim Srbima bude mjesto najvećeg pijeta i poštovanja, on se kontinuirano skrnavi i uništava, navodi se u saopštenju i ističe da su ekstremisti u novembru prošle godine polomili krst, srušili jarbol i ukrali zastavu.

Iz Kancelarije za Kosmet ističu da će sa privremenim organom Orahovca sanirati svako takvo oštećenje, jer neće dozvoliti da mržnja i nasilje opstanu.

"Nema sumnje da ovakvi sramotni incidenti imaju svoje uporište u antisrpskim izjavama i postupcima političara iz Prištine koji nemaju poštovanja ni trunke civilizacijskog odnosa ni prema Srbima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, a mira ne daju ni mrtvim Srbima, čiji se grobovi i spomenici učestalo vandalizuju", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana