SPC priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, sa mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem na čelu, naveo je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije u obraćanju učesnicima međunarodne bogoslovske konferencije u Kijevu.”

Teška su iskušenja zadesila pravoslavni narod Ukrajine. Po zakonu crkvenog života, jedinstva i sabornosti, saosećamo sa našom braćom”, navodi se u poruci patrijarha Porfirija, koju je na ovoj konferenciji pročitao njegov vikar episkog moravički Antonije.

Patrijarh srpski je podsjetio da je Ukrajinska pravoslavna crkva bila sa srpskim narodom kada su u skorijoj prošlosti srpski hramovi pretvarani u ruševine i kada je na hiljade Srba postalo izbjeglice, prenosi “Sputnjik”.

“Ukrajinska pravoslavna crkva bila je sa nama duhovno i mi smo uvek osećali molitvenu podršku Kijeva”, naveo je patrijarh srpski u obraćanju na konferenciji “Jedinstvo crkve: bogoslovske, kanonske i istorijske dimenzije”.

On je naglasio da “podržavanje raskolnika, pretnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmjerenih protiv kanonskog pravoslavlja ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima, jer je sve to otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, kao i protiv NJegove jedine, svete, saborne i apostolske Crkve”.

“Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji”, poručio je patrijarh Porfirije.

Vikar patrijarha srpskog, episkop moravički Antonije nagrađen je ordenom Svetog kneza Vladimira prvog stepena Ukrajinske pravoslavne crkve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana