SPC poštuje organizacionu strukturu Moskovske patrijaršije

Srna
SPC poštuje organizacionu strukturu Moskovske patrijaršije

BEOGRAD/MOSKVA - Srpska pravoslavna crkva poštuje organizacionu strukturu Moskovske patrijaršije, čiji je sastavni dio samoupravna Ukrajinska pravoslavna crkva, sa mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem, rekao je tokom telefonskog razgovora sa ruskim patrijarhom Kirilom arhiepiskop ohridski Jovan.

"Srpska pravoslavna crkva uvek je bila i ostala čuvar dogmata, to jest na strani istine i kanonskog poretka", rekao je arhiepiskop Jovan, koji boravi u posjeti Ruskoj pravoslavnoj crkvi sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril toplo je pozdravio arhijereja SPC i izrazio žaljenje što se njihov lični susret, koji je trebao da bude tog dana, nije mogao održati zbog epidemije, saopšteno je danas iz SPC.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve se u razgovoru, koji je obavljen 7. aprila, raspitao o zdravstvenom stanju i liječenju arhiepiskopa Jovana obavljenom tokom posjete Rusiji, izrazivši želju da se vrati svojoj pastvi sa novom snagom.

Arhiepiskop Jovan je zahvalio ruskom patrijarhu Kirilu za brigu koju je ukazao organizovanjem njegovog liječenja u Rusiji i podijelio utiske o boravku u Moskvi i planu da posjeti Sankt Peterburg.

On je ruskom patrijarhu iznio svoje viđenje trenutnog stanja međupravoslavnih odnosa i crkvene situacije u Ukrajini, uz ocjenu da je Pravoslavna crkva sada u stanju narušenog jedinstva, što je unijelo napetost i razjedinjenost u život svih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Arhiepiskop Jovan je naglasio potrebu očuvanja vjekovnog kanonskog poretka, te istakao da Pravoslavna crkva "nikada nije imala i ne može imati jedan centar po uzoru na Rimokatoličku crkvu", jer svaka od pomjesnih pravoslavnih crkava posjeduje punoću apostolskog nasljeđa.

On je naglasio da je Ukrajinska pravoslavna crkva "savršena apostolska Crkva koja je dobrovoljno odlučila da ostane pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije i uživa autonomiju u granicama Ruske pravoslavne crkve".

Arhiepiskop Jovan je primijetio da se pri određivanju redoslijeda postupanja u vezi sa raskolnicima uvijek smatralo ključnim mišljenje kirijarhalne Crkve, koja najbolje poznaje situaciju u okviru svoje nadležnosti.

"Nemoguće je da Sinod bilo koje geografski udaljene Crkve detaljnije i više zna o raskolnicima i samoproglašenima /samosvetima, samorukopoloženima/ u Ukrajini", naveo je on.

Arhiepiskop Jovan je, na molitveno sjećanje, poklonio ruskog patrijarhu ikonu Svih ohridskih svetitelja, od Svetog Klimenta Ohridskog do posljednjeg kanonizovanog koji je službovao na toj drevnoj stolici, svetog Nikolaja Velimirovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana