Spasić sumnja da će Tači i drugi zločinci OVK odgovarati

Srna
Spasić sumnja da će Tači i drugi zločinci OVK odgovarati

BEOGRAD - Predsjednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji Simo Spasić rekao je Srni da porodice žrtava dočekuju 18. jul i 22 godine od početka prvih masovnih otmica Srba i Roma na Kosmetu gotovo bez nade da će najodgovorniji za zločine, među kojima je i Hašim Tači, za to odgovarati.

Porodice žrtava, naglasio je Spasić, insistiraju da zločinci OVK, među kojima je Tači kao jedan od najistaknutijih, odgovaraju za zločine počinjene 1998. godine.

On je pomenuo da je porodicama isključivo bitna ta 1998. godina, jer imaju dokaze, o Klečkoj, Radonjić jezeru, logoru Lapušnik, logoru u Drenici...

Specijalni sud za zločine OVK, koji je podigao optužnicu protiv Tačija i Veseljija, za Spasića je farsa zapada, kao što je, kako je naveo, Haški tribunal dokazano politički i američki sud gdje su jedino osuđeni generali JNA i generali Srbije.

“Tači je kao turista otišao avionom u Hag, gde su ga dočekale zastave teorističke OVK, a po povratku u Prištinu su ga dočekali saborci terorističke OVK kao heroja. Srpski generali su hapšeni kao najveći kriminalci, zločinci i kao takvima im je suđeno i presuđeno”, istakao je Spasić.

Spasić je ubijeđen da nijedan zločin koji se desio na Kosmetu od vremena dolaska UNMIK-a i KFOR-a neće biti procesuiran.

“Oni su garantovali bezbednost tada i za sve otmice i za sva ubistva moraju odgovarati generali KFOR-a. Međutim, to se nikada neće desiti”, smatra Spasić.

Spasić je napomenuo da za Tačija U Hagu kažu da je bio “politički komandant” OVK, ali smatra da on mora da snosi punu odgovornost za kidnapovane i ubijene 1998. godine.

“Ako su srpski generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Sreten Lukić i Dragoljub Ojdanić dobili od 15 do 28 godina po komandnoj odgovornosti iako su bili generali jedne suverene države, moraju i vođe OVK, Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj odgovarati i po komandnoj odgovornosti”, kategoričan je Spasić.

Spasić je naglasio da uprkos svemu Srbija treba da insistira na otvaranju arhiva OVK da bi “istina negdje ostala zapisana”.

“Posle 22 godine danonoćne borbe za istinu i pravdu tek sada su došle na red orahovačke i ostale žrtve. Međutim, nema nestalih. Nema odgovornosti za njih. Država Srbija u Briselu mora insistirati na otvaranju arhiva terorističke OVK, gde ćemo konačno videti gde su zatvarani kidnapovani Srbi i gde su te masovne grobnice naših mučenika”, rekao je Spasić.

Spasić je danas u simboličnih 12.44 časova za medije u Srbiji otvorio spomen-sobu “Kosmetske žrtve”, da bi u svijet još jednom otišla slika kidnapovanih i nikad pronađenih Srba.

Na “Zidu plača” u spomen sobi je i 14 muškaraca iz porodice Božanić, koji su oteti na današnji dan prije 22 godine u orahovačkim selima Opteruša i Retimlja.

Tragedija orahovačkih Srba i teror nad njima su počeli 11. jula 1988. godine otmicom Jugoslava Kostića /33/ sa radnog mjesta na brestovačkim padinama vinograda “Orvin”.

Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK više od 100 Srba.

Posredstvom aktivista Crvenog krsta oslobođena je grupa od 35 civila, dok se ostalima gubi svaki trag.

Porodice i predstavnici vlasti nisu pozvani na današnje obilježavanje zbog poštovanja novih mjera Vlade Srbije u borbi protiv virusa korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana