Spaljivanje slike vladike Irineja uznemirujuće, nadležni da reaguju

Srna
Spaljivanje slike vladike Irineja uznemirujuće, nadležni da reaguju

BEOGRAD - Mitropolija zagrebačko-ljubljanska saopštila je da je da snimak spaljivanja fotografije episkopa bačkog Irineja Bulovića, objavljen na "Jutjubu", izazvao osjećaj uznemirenja i indignacije u crkvenoj javnosti, te pozvala nadležne da reaguju.

Iz Mitropolije su naveli da je nesumnjivo da se ne radi samo o provokaciji, nego o programskom pozivu na brutalan obračun sa vladikom Irinejem, te da je sada velika odgovornost na državnim organima.

Sablasna tišina koja prati spaljivanje fotografije na trščanoj ogradi podsjeća na inkvizitorske lomače ili na slične ritualne egzekucije, istakli su iz Mitropolije.

"Sve to nam otkriva nesumnjiv devijantni karakter realizatora snimljenog sablasnog performansa, koji ovim putem zapravo svima upućuje nemušti vapaj za pomoć. O takvim teškim psihičkim problemima, nažalost, suviše često saznajemo preko medija kada masovne ubice ovakve poruke prvo objave na internetu, a potom krenu u realizaciju", navedeno je u saopštenju.

Iz Mitropolije je naglašeno da je u ovakvim slučajevima velika odgovornost državnih organa, jer se nije riječ samo o prijetnji prema episkopu Irineju i njegovoj okolini, nego i za društvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana